Обратно към пълната версия на статията »

Рашков: Нито "Хемус" има, нито милиони

Рашков: Нито "Хемус" има, нито милиони
A A+ A++ A

Служителите на МВР работят по случая с АМ "Хемус" от месеци без участието на прокуратурата, заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

По думите му по случая са събрани томове с информация, а наблюдаващи прокурори по делото не знаят къде се намира ГДБОП.

"Строителството на втората по дължина авотомагистрала у нас е национален обект, който се очакваше от много български граждани и струва на данъкоплатците огромни финансови средства. Сега се оказа, че нито парите са налице, нито магистралата е готова", каза вътрешният министър.

”Къде беше тази прокуратура май месец? Това, което разследва и МВР е - има ли, няма ли престъпления при АМ ”Хемус”? И то има - аз ги наричам престъпленията на века. С такова отклоняване на бюджетни средства, използвани са едни предварително измислени механизми. Освен това липсата на средствата и информация, която да се получава, че при изграждането на първите няколко лота, е ставало с недостатъчно средства и те са отишли някъде - в партийни каси, в чужди джобове или в чужбина”, смята той.

 „Строителството на втората по дължина авотомагистрала у нас е национален обект, който се очакваше от много български граждани и струва на данъкоплатците огромни финансови средства. Сега се оказа, че нито парите са налице, нито магистралата е готова“, каза вътрешният министър.

 „Пита се в задачата защо тази прокуратура не е започна разследване преди да се формира служебно правителство, за да разбере има ли престъпления, които са извършени във връзка със строителството на автомагистрала „Хемус“, посочи той.

По думите на Рашков обвиняемият за изнасянето на парите, предназначени за изграждането на АМ "Хемус", е имал две условия, за да направи самопризнания: “Прокуратурата да не протестира мярката за домашен арест и той да си остане вкъщи, което е допустимо и не е нарушение на закона. Съдът е приел, че тази мярка е достатъчна. А ако му се наложи да отиде в чужбина, евентуално прокурата да му разреши. При наличие на предпоставки, споразумение може да се случи и то улеснява процеса. Освен това самият обвиняем да получи по-либерално наказание."

"Този човек, който стана известен (бел. ред. - обвиняемият), е един от тези възлови лица, които може да ни доведе по късия път до това къде са онези 60 милиона. Дали са при известни политически лица, или не? Един друг участник е получил като подарък два жипа. Той е от банката. Той е един обикновен граждани, който се е съгласил да участва", разкри още вътрешният министър.

 

#Бойко Рашков #АМ Хемус