Обратно към пълната версия на статията »

Ваксината срещу Covid и инвитро процедурите - има ли противопоказания

Ваксината срещу Covid и инвитро процедурите - има ли противопоказания
A A+ A++ A

Един от най-често срещаните доводи против ваксинацията срещу Covid-19 е, че препаратите причиняват стерилност. В социалните мрежи циркулират различни коментари и мнения, които не почиват върху никакви научни доказателства или изследвания, че след имунизация няма как да имаме деца. Потребители във фейсбук разказват посочени като реални истории и случки за желаещи да се подложат на инвитро процедури двойки, които са връщани от клиниките заради това, че са ваксинирани, пише БНР.

В обществото витае твърдение, че Covid ваксините пречат на зачеването, клиники за инвитро процедури връщат ваксинирани двойки. Оказва се, че това не е истина.

"За първи път чувам, че клиники за инвитро лечение може да отказват пациенти заради това, че са ваксинирани. Точно обратното – клиниките за асистирана репродукция приветстват, когато пациентите са ваксинирани и имат зелен сертификат, за да не се налага да се правят тестове за Covid-19. Ако двойката, желаеща да се подложи на тези процедури не са ваксинирани и нямат зелен сертификат за преболедуване, няколко дни преди пункцията на фоликулите (това е процедурата, при която се изваждат яйцеклетките от женския организъм) задължително се прави PCR тест на двойката – и на мъжа, и на жената, защото и двамата участват. Мъжът със своя спермален материал, жената със своите яйцеклетки.“ Това казва Иван Тодоров, заместник-председател на Българската болнична асоциация и административен директор на Медицински комплекс "Д-р Щерев“.

Тодоров казва, че ваксинацията е препоръчителна според специалистите от клиниката, защото по този начин се минимизират рисковете за репродуктивното здраве.

"Антителата осигурени от майката, преминават през плацентарната бариера и така осигуряват имунна защита и на новородените.“

"Всяка седмица се срещам с директорите на други лечебни заведения, нашите колеги също контактуват. За такъв казус чувам за първи път“, допълва той.

Тодоров подчертава, че няма такова изискване и казва още:

"Няма никакви данни за това, че ваксинацията повлиява на репродуктивните функции, защото става въпрос за напълно различни системи. Имунната система и репродуктивната система. В началото на пандемията излезе становище на Европейската асоциация по асистирана репродукция, че 4 седмици преди стартирането на опитите за зачеване, е добре да се извърши ваксинацията. След това излязоха нови проучвания, които намалиха този срок и показаха, че няма противопоказания, непосредствено преди опита за зачеване да бъде извършена ваксинацията, така че няма никакви изисквания за срок кога трябва да са ваксинирани двойките.

99,5% от работещите в клиниката са ваксинирани.

Кристина Димитрова е участник в процедури в Медицински комплекс "Д-р Щерев“. Тя не е ваксинирана, започнала е инвитро процедурите на 27 август. В целия процес по започване и извършване на процедурите никога не е стояло на дневен ред дали си ваксиниран или не, няма го нито като изискване, нито като причина за отказ от участие в процедури. Единственото по-различно е, че ако си ваксиниран е по-лесно, защото не си правиш изискваните от клиниката PCR тестове – както за жената, така и за мъжа.

#ваксина #коронавирус #ин витро