Обратно към пълната версия на статията »

Мистериозна болест уби близо 100 души в Судан, СЗО разследва

Мистериозна болест уби близо 100  души в Судан, СЗО разследва
A A+ A++ A

Работна група на Световната здравна организация (СЗО) е изпратена в Южен Судан, за да разследва неидентифицирано заболяване, от което са починали 89 души, съобщи „Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

Министерството на здравеопазването на страната съобщи, че неизвестна болест е убила десетки хора в северния град Фангак в щата Джонглей.

СЗО изпрати екип от учени за бързо реагиране в района, който е един от най-засегнатите от неотдавнашните тежки наводнения, за да събере проби от болни хора, съобщава Би Би Си.

Местните здравни служители във Фангак заявиха, че първоначалните проби от болните са дали отрицателни резултати за холера.

„Решихме да изпратим екип за бързо реагиране, който да отиде и да направи оценка на риска и разследване; тогава те ще могат да съберат проби от болните - но предварителната информация, която получихме, е, че има 89 смъртни случая", казва Шийла Бая от СЗО пред Би Би Си.

Бая каза, че екипът от учени е трябвало да стигне до Фангак с хеликоптер поради тежките наводнения в района, като добави, че групата чака транспорт, който да ги върне в столицата Джуба в сряда.

В граничещия щат Юнити тежките наводнения са увеличили разпространението на болести като малария и са причинили недохранване на децата поради недостиг на храна, заяви Лам Тунгвар Куейгуонг, министър на земята, жилищното строителство и комуналните услуги в щата. По думите му нефтът от полетата в региона е замърсил водата, което е довело до смъртта на домашни животни.

Наводненията в северната част на Южен Судан отрязаха достъпа на общностите до храни и други жизненоважни стоки. Повече от 700 000 души са засегнати от най-тежките наводнения в страната от близо 60 години насам, съобщи Агенцията на ООН за бежанците UNHCR, обвинявайки за това климатичните промени. Страданията, причинени от наводненията, включително недостигът на храна и болестите, оказват натиск върху здравните заведения, заяви международната благотворителна организация "Лекари без граници", която работи в района. "Изключително сме загрижени за недохранването, като нивото на тежко остро недохранване е два пъти по-високо от прага на СЗО, а броят на децата, приети в нашата болница с тежко недохранване, се е удвоил от началото на наводненията".

За Нятуак Коанг, майка на три момчета и две момичета, тази загриженост е твърде реална, след като наводненията са я принудили да се премести два пъти.

"Нямаме къде да спим, нямаме мрежи против комари и нямаме материали, с които да покрием къщата си", казва тя.

Близо десетилетие след като Южен Судан получи независимост след война, той е изправен пред заплахата от конфликти, климатични промени и COVID-19, заяви през март напускащият ръководител на мисията на ООН в страната. Почти цялото население зависи от международна хранителна помощ, а повечето основни услуги като здравеопазване и образование се предоставят от агенциите на ООН и групите за помощ.

#Судан #СЗО