Обратно към пълната версия на статията »

Разследват умишлен палеж на пожара в Благоевград

Разследват умишлен палеж на пожара в Благоевград
A A+ A++ A

Водещата версия, по която се работи към момента, е за умишлен палеж. Смята се, че собственикът на изгорелия апартамент, мъж на 74 години, умишлено е предизвикал пожара, а после се е заключил. Тялото му беше открито след потушаване на пламъците. Експертизи ще докажат версията за умишлен палеж.

Пожарът в апартамента избухва около 18:30. Димът обхваща целия вход и евакуацията по стълбите става невъзможна. В 8-етажния блок десетки се оказват затворени в капан между живота и смъртта. Сред тях и две новородени близначета.

„Ще се задушат, те са малки. Горе са със сестра ми, тя им е майка – и моята майка и баща. Казват, че се задушават, че всичко е пушек”, разказват близки на пострадалите.

Само няколко секунди по-късно новородените бяха спасени. Те бяха свалени по вишката. Евакуацията от външната страна на горящия блок продължи. Когато всички хора бяха изведени, пожарът в апартамента на седмия етаж беше потушен. Но не и без да вземе жертви. Телата на мъж и жена бяха открити на стълбището, а по-късно бе установен и трупът на самотния мъж в опожарения апартамент. Достъпът до блока беше ограничен. Бебетата-близнаци са в болница „Пирогов” – в добро състояние. Живи са благодарение на един от пожарникарите.

„Специални благодарности на този човек, той ако не беше влезнал, децата щяха да си заминат – просто не знаем какво да кажем. Някакъв ад, направо ад – те децата се задъхваха. Много благодарим на пожарникаря, той няколко пъти се върна, за да ни свали до 7 етаж, защото не можеха да се качат горе, първо бебенцата взе двете и просто сме много благодарни на човека”, разказват пострадалите. 

Едната от жертвите – мъж на 40 години, се е качил нагоре по етажите, за да опита да помогне. Но се е задушил. В единия от апартаментите е имало три деца.

„Викаше отгоре – помоощ, помооощ, помогнете ми, и този глас, просто те унищожава”, казват очевидци.

Загиналият мъж от опожарения апартамент е живеел сам. Преди 10-тина дни починала неговата съпруга, а преди това семейството е загубило двете си деца, предаде НОВА.

#Благоевград #разследване