Обратно към пълната версия на статията »

Рецепта за бърза и вкусна джинджифилова къщичка - любима на малки и големи

Рецепта за бърза и вкусна джинджифилова къщичка - любима на малки и големи
A A+ A++ A

Ако не сте правили джинджифилова къщичка за Коледа като дете – разбираемо е, такива бяха времената. Днес обаче всичко е различно, и няма по-добър момент да поставите началото на нова коледна семейна традиция. Ето една бърза и много вкусна рецепта, с която може да зрадвате близките си или да се забавлявате заедно с децата си:

Съставки

  • 5 чаши брашно( 625 g )
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 3 чаени лъжички смлян джинджифил
  • 1 чаена лъжичка индийско орехче
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 1 чаена лъжичка сол
  • незалепващ спрей за готвене , олио
  • 1 чаша гранулирана захар( 200 g )
  • 1 чаша меласа( 335 g )
  • 4 големи белтъка
  • 6 чаши пудра захар( 720 g ), пресято
  • вода 

Рецепта: Ултимативният яйчен пунш: https://www.novinite.bg/articles/195471/Recepta-Ultimativniyat-yajchen-punsh  

Кестени, печена гъска - какви са традиционните коледни ястия из света: https://www.novinite.bg/articles/195544/Kesteni-pechena-gaska-kakvi-sa-tradicionnite-koledni-yastiya-iz-sveta 

Рецепта: Най-вкусните коледни сладки: https://www.novinite.bg/articles/195580/Recepta-Naj-vkusnite-koledni-sladki 

Подготовка

  1. Загрейте фурната до 350 ° F (180 ° C). Пригответе 2 листа хартия за печене.
  2. В голяма купа пресейте брашното, содата, джинджифила, индийското орехче, канелата и солта. Заделете ги настрани.
  3. Намажете дъното и стените на тенджера с тежко дъно незалепващ спрей или олио. Това ще гарантира, че тестото няма да залепне към тенджерата.
  4. Добавете меласата и захарта, оставете да заври, след което изключете котлона.
  5. Постепенно се разбъркват 4 чаши (500 грама) от брашнената смес, 1 чаша (125 грама) наведнъж, като се уверите, че сте разбъркали добре, преди да добавите още. Ще ви останат част от брашнената смес.
  6. Внимателно обърнете тестото върху набрашнена повърхност. (Не искате тестото да е прекалено ронливо. Може да ви остане малко брашно, което да се използва за разточване на тестото.)
  7. След като включи брашното, оформете тестото в 12-инчов (30,5 см) топчета и нарежете на 3 порции, 1 парче малко по-голямо от останалите за покрива.
  8. Оставете настрана по-малките парчета тесто в тенджерата (все пак трябва да е топло, но не горещо), покрийте с найлоново фолио и сложете капака. Ще искате да работите с тестото, докато е топло, тъй като има тенденция да се втвърдява при стайна температура. Ако се втвърди, просто го пуснете в микровълнова печка за около 30 секунди.
  9. На набрашнена повърхност разточете по-голямото парче тесто до правоъгълник с дебелина около 1 инч (1 ¼ см). Използвайки шаблон за къща, изрежете 2-те парчета от покрива и поставете върху подготвен лист за печене, като разстоянието е около 1 инч, тъй като тестото ще набухне, докато се пече.
  10. Разточете останалото тесто и изрежете предната, задната и страничната част на къщата с помощта на шаблоните. Поставете върху лист за печене.
  11. Увийте остатъците от тестото в найлоново фолио и съхранявайте при стайна температура до 1 ден. 
  12. Печете късчетата меденки за 12-15 минути, докато се втвърдят и изпекат. Оставете да се охлади напълно.
  13. Направете кралската глазура: В голяма купа разбийте белтъците  с електрически миксер до пенливост. Постепенно добавяйте пудрата захар, 1 чаша (120 грама) наведнъж, докато глазурата стане гладка и плътна. ЗАБЕЛЕЖКА: Глазурата се използва за залепване на къщата заедно. За да използвате глазурата за декорация, добавяйте около 1 чаена лъжичка вода наведнъж, за да разредите глазурата до желаната консистенция.
  14. Сглобете  къща с кралската глазура. 
  15. Украсете къщата с още кралски глазури и вашите желани декорации.
  16. Наслади се!

#Коледа #рецепта