Обратно към пълната версия на статията »

Албания ще слага бустерни дози на пълнолетните

Албания ще слага бустерни дози на пълнолетните
A A+ A++ A

Албанското министерство на здравеопазването е разрешило бустерни дози на ваксините срещу COVID-19 за всички пълнолетни граждани, съобщава информационният сайт Екзит.

Тези, които са напълно ваксинирани и желаят да си поставят бустерна доза, трябва да изчакат най-малко шест месеца след последната доза ваксина, която им е била поставена.
Клиниките използват ваксини на Пфайзер/Бионтех и АстраЗенека, както и на Синовак.
Албания е сред страните с най-ниско ваксинационно покритие в Европа - едва 33 процента от населението е напълно ваксинирано срещу COVID-19, а 37 на сто е с най-малко една доза, според "Нашият свят в данни" (Our World in Data), отбелязва сайтът.

Според информация на "Гласът на Америка" за Албания темпът на ваксинация в страната намалява за втори пореден месец.

Заради варианта "Омикрон" на коронавируса, Албания забрани влизане в страната на хора от Южна Африка, Кения, Ангола, Замбия, Ботсвана и Сенегал. Забраната е в сила от 3 декември и ще бъде валидна през следващите три седмици. Албанските граждани, които пристигат от тези държави, ще бъдат поставяни под карантина за период от две седмици.

Експертната комисия, която отговаря за пандемията, напомни, че всички държавни служители, както и работещите в супермаркети и търговски центрове, трябва да се ваксинират до 31 декември. От 4 януари от тях ще се изисква ваксинационен сертификат, за да могат да продължат да работят.

В Албания продължава да бъде в сила вечерен час от 23 ч. до 06,00 ч. Носенето на предпазна маска в затворени помещения е задължително. Събирания на закрито са разрешени с максимум 50 души. Събития със зрители, като спортни срещи, са разрешени при запълване на 30 процента от капацитета за зрители.

#Албания #коронавирус