Обратно към пълната версия на статията »

Египетските пирамиди: Построени няколко хилядолетия преди появата на египтяните?

Египетските пирамиди: Построени няколко хилядолетия преди появата на египтяните?
A A+ A++ A

Прието е да се смята, че Великите пирамиди са създадени преди около четири хилядолетия по заповед на фараона

Освен че пирамидите са били видимо проявление на силата и всемогъществото на владетеля приживе, след смъртта му те се превръщат в паметници.

 Ако обаче предназначението на пирамидите е повече или по-малко ясно за съвременната наука, то точната дата на тяхното построяване все още не е известна.

Пирамидите са много по-стари, отколкото се смята

Неотдавна инженерът и научен писател Джон Антъни Уест направи сензационно изявление. Според него една от най-удивителните структури на платото Гиза е много по-стара, отколкото си мислим, и не би могла да бъде построена от древните египтяни.

Защото на гърба на Сфинкса Уест открива бразди от водни потоци – това предполага, че Египет някога е имал тропически климат. Но сега там е пустиня от много хилядолетия. Следователно Сфинксът е на поне 7000 години.

По-рано се смяташе, че Големият Сфинкс е построен по заповед на фараона Хефрен, с когото е свързана и втората по големина пирамида на платото Гиза. Но след като по Сфинкса били открити следи от вода, те започнали да ги търсят по пирамидите. И разбира се, намериха.

Разглеждайки пирамидата на Хеопс, изследователите открили дупка на височина два метра, вътре в която всичко било покрито с черупки. Малко вероятно е строителите да са използвали дефектен блок за изграждането на основата. Черупките означават само едно – основата на пирамидата е била във вода. И ако е така, тогава възрастта й е поне 9 000 – 10 000 години.

А преди около 10 000 години, поради повишаването на температурата, ледниците започват да се топят, в резултат на което нивото на Световния океан се повишава със 70 метра. Именно тогава водата наводнява основата на Хеопсовата пирамида за дълго време. Възможно е пирамидите да са много по-стари. Но учените са убедени, че египетската цивилизация възниква преди 3,5 хиляди години. Въпреки това, Сфинксът и пирамидите тогава са били на платото Гиза от няколко хилядолетия. Тогава кой ги е построил, ако не египтяните?

Удивителна находка в Южна Америка

Находка, направена на хиляди километри от самия Египет, помогна да се отговори на този въпрос. Преди няколко години в Еквадор е открита пещера, която буквално е пълна до тавана с уникални артефакти. Сред тях има каменна пирамида, в която е монтирано око. Пирамидата е висока 27 см и се състои от 13 стъпала. Този артефакт представлява сериозна мистерия за учените. Работата е там, че наистина има пирамиди и в Западното полукълбо, например известната пирамида на Слънцето в Мексико.

Тази и други американски пирамиди обаче са различни от египетските. Те имат различен наклон и структура. Всички те са стъпаловидни, но пирамидата, открита в еквадорската пещера, има гладки странични ръбове, по-остри ъгли на наклон и прилича повече на египетска. Наличието на око на върха на пирамидата също е изненадващо.

Нито за древните маи, нито за ацтеките изображението на окото не е било значим символ. Друго нещо е Египет, Окото на Хор, най-мощният символ на египетската магия, който противодейства на силите на злото. Окото също е поставено върху пирамидата. Работата е там, че т. нар. пирамидион е издигнат на върха на египетската пирамида – малък камък под формата на пирамида.

Но още по-мистериозни и удивителни изображения са открити в основата на пирамидата – пет бели точки, които учените свързват със съзвездието Орион. Дълго време моряците от Северното полукълбо са използвали това съзвездие като референтна точка, но Еквадор се намира в Южното, където доминира съзвездието Южен кръст.

Освен петте бели точки в основата на пирамидата има и древни писания, които в превод означават „Синът на Създателя идва“. Изглежда, че пирамидите са построени от цивилизация, за която не знаем нищо. И тя е толкова мощна, че разпространява влиянието си върху цялата планета. Може би изследването на нейните следи – самите пирамиди – ще помогне да научим повече за тази мистериозна працивилизация. Но как да направим това? Външно те са добре проучени, но точната им вътрешна структура все още е загадка.

Източник: nepoznato.energetika-bg.com

#Египет