Обратно към пълната версия на статията »

Фицата гневен: Професионалните актьори получават хонорари като за статисти!

Фицата гневен: Професионалните актьори получават хонорари като за статисти!
A A+ A++ A

Професионалните актьори трябва да получават неколкократно по високи хонорари – зад тази теза застана Филип Аврамов. Седмица след като призова управляващите да вземат по-сериозни мерки, свързани с изкуството и българската култура, звездата от „Домашен арест“ и „Чичо Коледа“ обясни в конкретика какви са неговите предложения.

„Предлагам да бъдат приети минимални ставки, под които да не се пада при формирането на бюджетите за продукция. В момента често срещано е професионалните актьори да получават хонорари за статисти“, заяви Аврамов в публикация в социалните мрежи – единственото място, от което актьорът възнамерява да комуникира с феновете си.

Най-важното за него е да се приеме дългосрочна стратегия за развитието на културата ни, която да очертава основните приоритети за следващите 12 години. По този начин, смята той, артистите няма да са пряко зависими от това кой е на власт. Аврамов предлага още поне 1% от БВП да бъде инвестиран в културния сектор. „Твърде жалко е да се движим вече 30 години от 0,4% до 0,7% и да очакваме големи постижения. Като пример мога да дам средният европейски процент за средства, отделяни за култура. И аз искам да съм европеец“, заявява актьорът, изявил се като привърженик и на идеята за приемане на закон за меценатството.

Фицата открои като основен проблем и липсата на зачитане на авторските и сродните им права. „Иска ми се да не подписвам договори, които ме задължават да отдам авторските си права за вечни времена, защото ако не го подпиша, няма да мога да работя. Иска ми се, господа бъдещи управляващи, да направите така, че нашето авторско право да бъде защитено от държавата“, категоричен е Аврамов.

#Филип Аврамов