Обратно към пълната версия на статията »

НАП проверява „Лукойл“

НАП проверява „Лукойл“
A A+ A++ A

Националната агенция за приходите проверява "голяма руска петролна компания". Това заяви пред румънския вестник Libertatea шефът на НАП Румен Спецов. По-рано този месец от Комисията за защита на конкуренцията установиха злоупотреби от страна на гиганта "Лукойл".

"Ще ви дам пример от областта на петрола, по която работим от няколко месеца. Намерихме голяма петролна компания, която повече от 10 години отчита само загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е руска, но около нея има цял куп компании, включително български. Парите циркулират между тях по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без печалба, когато сте гигант на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – как е възможно това?", обяснява Спецов в интервюто пред румънското издание, преведено на български от "E-вестник".

Въпреки че той отказва да спомене директно името на компанията, "Лукойл" е най-вероятното предположение, тъй като на българския пазар няма друга голяма руска петролна компания, за която Спецов би могъл да говори.

В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва проверка срещу руското дружество по сигнал за злоупотреба с господстващо положение, подаден от "ОМВ България".

"Не посочвам имена, но днес говорих за това с румънски колеги", допълни Спецов.

Шефът на НАП разказва пред румънците, че е напуснал данъчната служба през 2015 г., когато нямал никаква надежда за положението в нашата страната: "Управляващата тогава партия ГЕРБ – дясната партия на Бойко Борисов, контролираше всичко, как да кажа, на практика бяха създали собствена държава. Старата политическа класа беше измислила своя собствена държава. Ръководех отдел за борба с измамите в НАП, но вече не можех да работя. Тази година, когато си спомниха за мен, дойдох, защото почувствах, че в България си пробива път нова надежда. Познавах данъчната институция отвътре, познавах хората. Ето защо успях да се придвижа по-бързо. Имах доверието на прекия си началник, министъра на финансите Асен Василев, а моите хора имаха моето доверие и подкрепа".

Той казва още, че не е човек, който е влезъл в политиката, за да печелят пари.

"Двамата от Харвард” (Кирил Петков и Асен Василев) имат успешен бизнес, те са милионери. Семейството ми все още живее в Дубай. Дойдохме да свършим работа, а не да печелим за себе си. Подходът на нашите данъчни власти вече е много по-твърд, по-целенасочен и безкомпромисен към злоупотребите и корупцията. Не е тайна, че икономическият растеж се постига автоматично, когато злоупотребите и корупцията са ограничени", обяснява шефът на НАП.

#НАП #румен спецов #Лукойл #проверка