Обратно към пълната версия на статията »

Комитова съзря „нещо много странно“ с пожара в автобуса-ковчег

Комитова съзря „нещо много странно“ с пожара в автобуса-ковчег
A A+ A++ A
Тук има нещо много странно - този пожар е възникнал много бързо и се е разгорял, това става в много особени случаи. Ще ви кажа нещо много важно - че брашното например, е взривоопасно. Когато брашното се смеси с въздуха, прави взривоопасна смес. Боя - много взривоопасно нещо... Тоест, около нас е пълно с взривоопасни предмети, ние дори не подозираме за това. Това обясни пред БНТ служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

По думите й пожарът в автобуса е обхванал предмети, които много бързо изгарят и не е имало никакви време за реакция.

„Това е катастрофа, съчетана с пожар. Аз съм работила много по тази област - пожарна защита на сгради. От пожара, по-тежкото е взрив, просто няма време за реакция“, твърди министърката

„За съжаление, докладът от проверката на пътя не е приключен“, обясни Виолета Комитова.

„В деня на катастрофата бях тръгнала към местопроизшествието, говорих с премиера Янев и той ме посъветва да не отивам. Там вече бяха всички разследващи органи. След това се включих по телефона пред някои медии. Така че, аз не съм се крила, просто много тежко преживях тази трагедия, защото никой от нас не е застрахован от такова нещо. След това бях учудена как всякакви специалисти сутрин, обед, вечер се произнасяха по темата пътна безопасност. Чух повече от 40 експерти по всички телевизии, дори се изненадах, че в България има толкова много експерти по пътна безопасност“, обясни още министърката.

„Никой не говори, че се е случило през нощта, че е валял дъжд, че пътят е бил хлъзгав, че е имало отблясъци“, отбеляза тя и уточни, че този път не е нито магистрала, нито скоростен път по документи, допълни Комитова.

„Тази злощастна мантинела е направена по проект от 2002 година, тя не е извън нормите. Тогава тя си е била по правилата“, заяви министърът.

„И аз не съм предполага, че "Струма" е в такова състояние, просто тази катастрофа отвори темата. Ще се опитаме да променим скоростта, маркировката, да форсираме тази фирма да си завърши проекта“, обеща министър Комитова.

#Виолета Комитова #МРРБ #Пътна безопасност #автобус-ковчег #АМ Струма