Обратно към пълната версия на статията »

Пак с маски в магазини и транспорт в Дания

Пак с маски в магазини и транспорт в Дания
A A+ A++ A

Датското правителство връща от понеделник изискването за носене на защитни маски поради опасения от бързото увеличавате на случаите на COVID-19, предаде ДПА. Маските стават отново задължителни на обществени места като обществения транспорт или магазините.

Тази стъпка е била одобрена от мнозинство в комисията за управление на епидемията към датския парламент късно снощи след искане на правителство и някои членове на комисията, съобщиха нейни представители.

В правителствената препоръка не се уточнява дали служителите в магазините за търговия на дребно също трябва да носят маски.

Здравният министър Магнус Хойнике каза, че в новите мерки се предвижда и скъсяване на периода на валидност на тестовете. Негативните PCR изследвания ще важат само 72 часа, а бързите - 48 часа.

За датчаните не беше задължително да носят маски на обществени места от няколко месеца, а последните ограничения в страната бяха премахнати в средата на септември.

Въпреки това, правителството отново въведе изискване хората да използват COVID пропуск преди две седмици поради ръст на случаите. С пропуска хората могат да докажат, че са ваксинирани, възстановили са се или имат отрицателен тест, за да могат да посещават например концерти или ресторанти.

Датските здравни власти днес препоръчаха имунизиране с ваксината срещу ковид на Pfizer/BioNTech на децата от 5 до 11 години, предаде Ройтерс. Този ход последва разрешението за прилагането на ваксината при тази възрастова група от лекарствения регулатор на ЕС.

Датските власти затегнаха ограниченията за пътуване до РЮА и шест съседни държави във връзка с новия вариант на коронавируса В.1.1.529, съобщи представителката на Държавния серумен институт Тюре Груве Краузе на пресконференция днес, цитирана от ТАСС. „Предложихме затягане на ограниченията за пътуване до седем държави. Това са РЮА и шест граничещи с нея държави”, каза тя.

След пътуване до тези държави на датчаните се препоръчва да се изолират в продължение на 10 дни. На тези от тях, които са били в една от тези страни през последните 10 дни се препоръчва да се тестват, дори да нямат симптоми.

Източник: БТА

#ковид мерки #Дания