Обратно към пълната версия на статията »

COVID-19 у нас: 100% от пробите са Делта, 20 нови случая на Делта плюс

COVID-19 у нас: 100% от пробите са Делта, 20 нови случая на Делта плюс
A A+ A++ A

Делта вариантът на коронавируса е открит във всички проби на COVID-19, които са изпратени в НЦЗПБ за целогеномно секвениране. Това показва справка на DarikNews.bg в Центъра по заразни и паразитни болести. 

Анализирани са 554 клинични проби със SARS-CoV-2. При всички тях се установи вирусен вариант Делта, който според СЗО е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве. 

Новият Делта плюс вариант на COVID-19 е открит в нови 20 проби. Един пациент с Делта плюс е хоспитализиран, 16 са на домашно лечение, един е излекуван, а двама пациенти с този вариант на коронавируса са починали. Пробите с Делта плюс са взети от пациенти в Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора и Търговище. 

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 13.10-11.11.2021 г. и са изпратени от 45 различни лечебни заведения от 23 области на страната. 

От август 2021 г. Делта вариантът е разделен на класически (B.1.617.2) и подварианти означени с AY и пореден номер. Класификацията на подвариантите на Делта се използва за епидемиологично наблюдение на пандемията.

 

НЦЗПБ графика
НЦЗПБ

#коронавирс