Обратно към пълната версия на статията »

От първо лице: Как преминаха изборите в една от Софийските ковид секции?

От първо лице: Как преминаха изборите в една от Софийските ковид секции?
pixabay.com
A A+ A++ A

В България се проведоха трети поредни избори в условията на извънредна епидемична обстановка. Още в началото на годината се състояха дебати между държавните институции по темата за това как ще се осигури правото на глас на поствените под карантина. Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) представи възможността за въвеждането на гласуване чрез мобилна избирателна кутия, която опция бе използвана в много европейски държави, провели избори през 2020 г. В крайна сметка правилата за осъществяване на гласуване с подвижна секционна избирателна комисия (ПСИК) бяха уредени в чл. 28 на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение (ЗМДВИП).

Обръщаме внимание, че основното предимство на този подход е ненарушаването на карантината от страна на заразните с ковид избиратели, тъй като не се налага те да излизат навън и да контактуват с други хора. Също така, от болните се изискват минимални усилия, за да упражнят правото си на глас – подаване на заявление по електронен път или по телефона до общинската или районна администрация, като тази администрация е длъжна да предостави възможност на поставените под карантина да гласуват в собствения си дом. В допълнение, съгласно последните промени в ЗМДВИП, избирателите можеха вече да гласуват с ПСИК на мястото, където са били поствени под карантина.

Активните случаи на заразени от COVID-19 българи в периода 13-15 ноември беше около 113,200. Над 8000 от тях бяха хоспитализирани и настанени в ковид зони по време на изборите, където и имаха възможността да упражнят своето право на глас в специално създадени секции. Част от заразните също така бяха под 18 годишна възраст и съответно нямаха право да гласуват.

Тъй като избирателната активност на страната е обикновено около 50%, поне половината от тези 105,200 така или иначе нямаше да упражнят правото си на глас. За справка, на изборите през април секциите бяха 64. Поради тези причини за изборите на 14 и 21 ноември бяха съставени около 170 подвижни секции. Novinite.bg успя да се присъедини към една от тях и да проследи как преминава изборния процес в столична ПСИК.

На 13 ноември, денят за размисъл, членовете на секционните избирателни комисии трябваше да се съберат и да приемат изборните книжа в училището, в което бяха разпределени. Обикновено всяка секция е разпределена в класна стая и членовете на СИК трябва да я подготвят за изборния ден – това включва подредба на изборните книжа, разлепяне на инструкции и полагането на подписи.

В края на тази подоготовка се запечатват стаите и хората се разотиват. Подобна бе и ситуацията в мобилните секции. Първоначално се смяташе, че те ще бъдат две, но в последствие беше прибавена и трета. Всичките подвижни секции бяха отделени във физкултурния салон на училището, достатъчно далеч от другите избирателни секции. Всяка една ПСИК трябваше да се състои от трима членове, но в този подговителен ден едва се събраха хора за формирането на една подвижна секция. Въпреки тази спънка, процесът по подредбата на изборните книжа премина нормално.

За разлика от секционните избирателни комисии, където вотът трябваше да се упражни чрез машина, в ПСИК избирателите можеха да гласуват само с хартиена бюлетина. Поради тази причина, в изборните книжа бяха включени два вида хартиени бюлетини, съответно за партии и народни представили, както и за кандидат президенти и вице-президенти. Членовете на ковид секциите също така разполагаха със защитни костюми и шлемове, задължителни за провежденето на дейността на ПСИК.

На следващия ден, 14 ноември, членовете на ковид секциите се събраха в 06:45 във физкултурния салон в почти пълен състав (само една от трите секции беше с двама членове). Нашият екип се присъедини към една от секциите, която първа щеше да тръгне по адреси. Тя се състоеше от председател, заместник-председател и секретар.

За наша и тяхна изненада, фотограф от Агенция Франс Прес също се очакваше да се присъедини към тази ковид секция. Въпреки напрежението от два журналистически екипа, членовете на тази ПСИК се заловиха бързо за работа и облякоха защитните си костюми заедно със защитни шлемове. Към това снарежение те прибавиха ръкавици и маска. Изборните книжа, които трябваше да носят със себе си също не бяха малко.

Освен двата вида бюлетини, задължително бе да се вземат дезинфекциращи препарати, две урни и печат. След като се екипираха и стегнаха багажа, тримата членове се отправиха към изхода на училището, където ги чакаше техния превоз. За целта на успешно провеждане на изборите за една ковид секция бяха предназначени една такси кола за транспорт и една полицейска кола за сигурност. Подвижната избирателна комисия разполагаше и със списък от адреси в съответния район, в който беше разпределена.

В нашия случай тези адреси бяха десет и голяма част от тях бяха близко един до друг, в един квартал. Също така, някои от адресите се дублираха, тъй като част от карантинираните бяха семейства на един адрес. Към 08:00 нашата ковид секция потегли към първият си адрес, заедно с полиция и журналисти. На входа на блока, обаче, членовете на комисията и полицаите не успяха първоначално на влезнат. Тъй като гласоподавателката беше карантинирана, тя не можеше да слезне да им отвори входната врата. А бдителни съседи не изявяваха желание да отворят входа си на пет човека екипирани в защитни костюми и шлемове. Въпреки куриозната ситуация, в крайна сметка се намери съвестен гражданин, който да ни пусне.

С леко затруднение поради екипировката и трудното късане на бюлетина със защитни ръкавици, първият глас за деня бе осъществен. Останалите девет адреса, плюс няколко адреса, които бяха приети в същия ден, бяха посетени без особени трудности. Една от новите възможности за тези избори бе, че избиратели, които са разбрали, че са болни от ковид на същия или предния ден, могато да пуснат заявление в изборния ден и мобилен екип бе задължен да ги посети. Хората останаха доволни, че имат възможността да упражнят своят глас, въпреки обстоятелствата. Добрата организация от всички и най-вече председателя на подвижната комисията даде резултат и в 12:00 ковид секцията беше приключила с адресите си по списък.

Тук е важно да уточним, че изборния процес в ПСИК минаваше под строги правила и рутина. При пристигнато на адрес, членовете закопчаваха защитните си костюми, слагаха шлемове, маски и защитни ръкавици. След това, на дистация от 1,5 м., те подаваха на избирателите празни бюлетини, с които да гласуват за народни представители и президент. Гласоподавателите задължително носеха маски, спазваха дистанция, носеха защитни ръкавици и своя химикалка, която после си прибираха.

След като избирателят е гласувал, членовете на ковид секцията изхвърляха ръкавиците си и се дезинкфецираха с препарати, преди да тръгнат към следващ адрес. Шофьорите на таксита, както и полицаите придружавайки ковид секциите също бяха екипирани в защитни костюми, маски и ръкавици. След връщането на таксито в училището и приключването с адресите, колата също се дезинкфецираше.

До края на изборния ден, секцията, към която нашия екип се беше присединил, посети още няколко адреса. Във всеки случай на връщане във физкултурния салон, където бяха отделени ковид секциите, членовете на ПСИК сменяха защитните си костюми и шлемове. Макар да не бяхме с другите две подвижни комисии, останахме с впечатлението, че процесът на гласуване е минал по същия начин и при тях.

В края на изборния ден, членовете на секционните комисии започнаха броенето на бюлетини и попълването на протоколи. Въпреки че през по-голямата част от деня ситуацията беше под контрол и процесът преминаваше спокойно, в този последен етап се стигна до проблеми. Някои от членовете на секциите отказаха да изпълняват задълженията си и други членове трябваше да свършат тяхната работа.

Понеже трите секции вървяха заедно и трябваше заедно да се отправят към Арена Армеец за предаване на протоколите, тези спънки допълнително изнервиха хората. В крайна сметка в 22:45 трите ковид секции се отправиха към тяхната последна дестинация за деня. Отновно с такси и кордон от полицейски коли, те пристигнаха в Арена Армеец, където по правилник трябваше да предадат изборните протоколи. След около три часа търпеливо чакане, членовете на ПСИК завършиха задачата си успешно.

На балотажа, провел се на 21 ноември, отново се присъединихме към същата подвижна секциона избирателна комисия. Този път адресите бяха значително по-малко, а преминаването през Арена Армеец отне само половин час.Въпреки ниската избирателна активност, секциите отново бяха три. Мерките, и този път, се спазваха също толкова коректно. Гласуването и в двата възможни изборни дни преминаваше за около 10 минути на избирател.

Трудностите бяха изкючително минимални, жалби не бяха подавани, а хората, които гласуваха бяха добре запознати с процеса и носеха защитни средства. Като проблем може да се спомене липсата на храна и вода, която трябваше да бъде предоставена от партиите, чиито представители бяха членовете на ПСИК. Не всички, но някои политически партии не предоставиха сандвичи и бутилки вода с оправданието, че те не били предвидени за балотажа.

Транспортът от Арена Армеец обратно към районните училища също беше проблемен. Няколко бяха случаите на хора оставени далеч от мястото, където живеят или неспособни дори да си тръгнат от Арена Армеец поради откази на шофьорите, бяха част от премеждията на членовете на секционните комисии.

Мобилизацията на ЦИК, СИК и Столична община, както и на полицията и такситата беше на добро ниво. Ковид секциите бяха снабдени с нужните защитни материали и транспорт, условията за провеждане на изборен процес по време на пандемия бяха спазени. Въпреки това, процентът на избиратели, болни от конавирус в изборния ден, които са изразили желание да гласуват, всъщност се оказа доста малък.

Осигуряването на правото на глас на поствените под карантина изисква сериозно организационно и ресурсно обезпечаване, за да се гарантират в пълна степен избирателните права на тази група гласоподаватели. От организационна гледна точка, въпреки позитивите изброени по-горе, остава въпросът за нуждата от три ковид секции, за един район в София, обслужващи общо около 30-40 адреса.

Конституционно право е на всеки български гражданин да гласува и това право трябва да бъде защитено дори в условията на пандемия. При случай на нови избори в такава обстановка, държавната администрация трябва да наблегне на по-добра организация на ПСИК имайки предвид средната избирателна активност и да пресметне ресурсното обезпечаване.

@Никола Данаилов, редактор на novinite.com

#София #пандемия #ковид #ибори #коронавирус