Обратно към пълната версия на статията »

Кметът на Перник: Такъв ад не съм виждал, установиха се редица дефекти с пътната маркировка

Кметът на Перник: Такъв ад не съм виждал, установиха се редица дефекти с пътната маркировка
A A+ A++ A

Тепърва ще се изясняват причините за този ужас, който се случи на територията на нашата община. Това коментира пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Такъв ужас аз не съм виждал. В нашата страна доста често се случват такива инциденти, доста често подценяваме ситуациите. Във всяка една такава трагедия, доста често е виновен водачът, човешката грешка", смята Владимиров.

Той призна, че участъкът на инцидента е тежък и по тази причина, не бива да се подценява. Една допълнителна сигнализация в този участък няма да е излишна, но нека експертите да си кажат мнението, допълни Владимиров. 

Такова мнение изрази и председателят на неправителствената организация Диана Русинова.

"Множество проблеми с пътната маркировка и защитните съоръжения установиха експерти от Европейския център за транспортни политики при измервания на терен след тежката катастрофа на АМ "Струма", каза тя.

Измерванията вчера показали, че котешките очи в този пътен участък са корозирали, а светлоотразителността им е нулева - тоест през нощта те не се виждат. Степента на задържане на еластичнтата ограда е доста ниска. Пътната маркировка в отделни участъци липсва, а в други е с доста ниски светлоотразителни качества и на практика на тъмно е невидима, каза още Русинова.

Типът мантинела, завършващ с така наречената "рибешка опашка" пък е опасен и отречен от пътните експерти по света като в Германия, например, дори е забранен, допълни Русинова. Тя изтъкна, че има други видове мантинели с осъвременени съоръжения като буфери, терминали и така нататък, които при удар се свиват като хармоника и биха могли да задържат превозно средство.

Според председателят на Европейския център за транспортни политики е странно защо е проектирано уширение в крива на пътния участък.

Русинова заяви още, че от вчера са получили над 100 сигнала от граждани, които се оплакват точно от този участък на АМ "Струма", както и от насрещното пътно платно, където пък има обратни виражи.

Според нея в България има системен проблем и държавата не е в състояние да осигури пътна безопасност, нито да спази ангажиментите си към европейското законодателство.

Тя прочете сигнал от служител на ДАИ, според който дежурните инспектори били инструктирани да не възпрепятстват излизащите незаконно на магистралата камиони от близка кариера.

От организацията щели да пратят сигнала в прокуратурата.

#АМ Струма #Станислав Владимиров