Обратно към пълната версия на статията »

Поне 3 търговски вериги поискали да участват в промоцията за евтина Коледа

Поне 3 търговски вериги поискали да участват в промоцията за евтина Коледа
Повече от три търговски вериги са изявили желание да участват в новата промоция, с която земеделският министър Мирослав Найденов се надява да направи Коледа по-евтина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от три търговски вериги са изявили желание да участват в новата промоция, с която земеделският министър Мирослав Найденов се надява да направи Коледа по-евтина.

„Не сме договаряли нищо на срещата с представителите на търговските вериги във вторник, те нямаха мандат за това," каза Мирослав Найденов пред БНТ.

Министърът обясни, че промоцията може да се случи по различен начин и в различно време, но отказа да коментира подробности.

„От сегашната тримесечна промоция веригите отчитат повишено търсене на намалените десет продукта," констатира Мирослав Найденов и допълни, че промоцията влияе както на потребителите, така и на производителите, защото произвеждат повече.

На въпрос дали има скрити уговорки за преференции към хранителните вериги министърът отговори, че се готви промяна на законодателството, която да бъде в „ущърб на големите вериги".

Мирослав Найденов коментира и скандала с компенсаторните записи, които бяха продавани на търг и в които влязоха земи от европейската мрежа Натура 2000.

Той отново повтори, че те са инструмент за поправяне на „историческа несправедливост", и увери, че „държавата не е по-добър собственик от един частник".

Найденов заяви, че част от земите, които са били извадени от търга, не са имали издадени заповеди, че са в Натура 2000.

На въпрос защо толкова години след влизането в сила на законодателството по мрежата чиновници от двете министерства – на земеделието и на околната среда – не са издали необходимите документи, министърът отговори, че процесът е поетапен и заяви, че основната роля за изготвянето на предложенията за Натура 2000 е бил на екологични неправителствени организации.

„Така или иначе няма голям интерес към тези земи, те са високопланински пасища," каза министърът.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #търговски вериги #промоция #Коледа #компенсаторни записи #НАТУРА 2000