Обратно към пълната версия на статията »

Странен инцидент в бургаска секция: Изчезнаха картите за гласуване

Странен инцидент в бургаска секция: Изчезнаха картите за гласуване
A A+ A++ A

Гласуването с машини в страната протича почти без проблеми. Няма сигнали за нередности от чужбина.

Странен инцидент наложи преминаване към хартиени бюлетини в 31-ва секция в СОУ “СВ. Св. Кирил и Методи“ в Бургас. Причината беше, че петте смарт карти на единствената им машина за гласуване са изчезнали безследно, разказа БГНЕС. От секционната комисия не смятат, че става въпрос за умишлен саботаж и картите да са откраднати. „По скоро сме ги забутали някъде в суматохата. Не знам къде са изчезнали“, каза председателят на комисията. Пред секцията няма опашка. Гласуването с хартиена бюлетина преминава спокойно.

„За първи път имаме подобен казус. Може и да се намерят, но вместо да търсим и да губим време решихме да минем на хартиени бюлетини. Председателят на комисията не можа да даде обяснения. Тя също е притеснена и не знае какво се е случило. Засега в други секции нямаме проблем с машините”, коментира зам.-председателят на бургаската районна избирателна комисия (РИК) Михаил Хаджиянев. 

Тази сутрин Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри в една секция в Русе да се премине към хартиени бюлетини. Причината беше, че картите за единственото устройство за гласуване в секцията са били повредени. Същото стана и в секция в Раднево заради неработещ тъчскрийн, както и в една секция в 23-и избирателен район в София заради повреден принтер.

Още в деня за размисъл ЦИК реши, че няколко секции ще работят с бюлетини. При пробното им включване устройствата, които са им разпределени, не са заработили.

От ЦИК публикуваха телефонните номера, на които могат да се подават жалби и сигнали за гласуването в страната:

0885 926 505

0885 613 507

0882 630 805

#Бургас