Обратно към пълната версия на статията »

Румънски министър, заподозрян в корупция с еврофондове, подаде оставка

Румънски министър, заподозрян в корупция с еврофондове, подаде оставка
Румънският министър на здравеопазването Василе Чепой, който беше заподозрян в корупция при усвояване на еврофондове, подаде оставка. Снимка: medicalmanager.ro
A A+ A++ A

Румънският министър на здравеопазването Василе Чепой, който беше заподозрян в корупция при усвояване на еврофондове, подаде оставка, съобщи министерството му.

Преди седмица Прокуратурата за борба с корупцията съобщи, че Василе Чепой е заподозрян в конфликт на интереси, увреждане на финансовите интереси на европейската общност и корупция, след като възложил договор, финансиран от ЕС, на компании, в които работели близки до него хора, включително съпругата му, припомнят АФП и БГНЕС.

По онова време той бил директор на общественото здраве в област Яш, Североизточна Румъния.

За да възстанови доверието в правителството, премиерът социалдемократ Виктор Понта обеща на ЕК, че няма да допусне министри да остават на поста си, ако са замесени в корупция.

Въпреки че Василе Чепой подава оставка като министър, той остава в антуража на Виктор Понта като държавен съветник по здравните проблеми, съобщи министерството в комюнике.

Румъния се опитва от години да извърши дълбоки реформи в системата си на здравеопазване, която е в много лошо състояние.

Реформите, подкрепени и от МВФ, бяха отлагани няколко пъти. Подготвен е нов законопроект, но той все още не е приет.

Румъния харчи едва 4% от своя БВП за здравеопазване спрямо 11% във Франция например.

#Румъния #Василе Чепой #министър на здравеопазването #оставка #корупция #еврофондове #Виктор Понта #премиер на Румъния