Обратно към пълната версия на статията »

Братя Аргирови пред NOVINITE.BG: Българите заслужават по-добър живот!

Братя Аргирови пред NOVINITE.BG: Българите заслужават по-добър живот!
A A+ A++ A

Последният ви клип с дует Мания е изненадващ – запомняща се балада с хитово звучене. Как се стигна до нея?

Благовест: Песента е на нашия приятел Доно Цветков, който е директор на фондация „Откритие”, а предложението дойде от дует „Мания”. Песента ни хареса и това беше причината веднага да я запишем.

Светослав: Тя носи лека носталгия, много прилича на песните на Мария Нейкова, които толкова харесваме! А Доно Цветков много добре е улвил тази меланхоличност в музиката, което много ни допадна.

Привличате в новите си песни известни имена. С кого от родните певци още бихте искали да направите колаборация?

Благовест: Не искам да споменавам имена сега, но ще продължим тази линия, защото ни е интересно да работим с наши колеги, които са близки до нас като разбиране за музиката и нашата представа каква музика трябва да правим.

Преди години ученички обсаждаха домовете ви, следваха ви тълпи почитателки, правехте стотици концерти у нас и в чужбина, имате много награди... Липсва ли ви бесният ритъм на живот от тогава?

Благовест: Няма да излъжа, ако кажа, че не ни липсава, защото ние вече сме на една съвсеем друга възраст. Тогава ни харесваше, но сега все повече и повече нии интересува спокойствитео, така че това са само едни мили спомени от миналото.

 Светослав: Смятам, че сме  доста помъдрели и един по-спокоен живот много ни импонира в момента.

Какво се промени в музикалния бранш от 90-те досега?

Благовест: Основното, което се промени, е, че той абсолютно копира западния начин на правене на шоубизнес, което за мен е добре, защото това е един модел, доказал се във времето. На някои не им харесва, но това е посоката и в тази посока ще се развиват нещата. Имаме колеги, които много добре се вписват, и други, които това ги дразни, но това е действителността и трябва да се съобразяваме с нея.

Светослав: По-рано, през 80-те години на миналия век, когато бяхме много популярни, да се говори за мениджър, за пиар, продуцент – тогва такива понятия нямаше, но сега - абсолютно в крак с времето – са неразделна част от всеки артист.

Кой е най-вълнуващият и запомнящ се момент за вас напоследък?

Благовест: Съвсем пресен случай е колаборацията ни с маестро Живко Петров и Росен Захариев. Направихме ремикс на песента „До вчера”, тъй като преди години аранжиментът бе правен за съвсем друг тип публика. Оказа се, че Живко много харесва тази песен, и сме щастливи, че имахме възможността да я направим заедно, а тя да получи нов прочит.

Светослав:  Беше уникално преживявяне и истинско удовоствие да работим заедно с тези двама изключителни музиканти, които са на световно ниво. Имахме невероятни моменти, защото контактите с такива хора много обогатяват! И мисля, че дълги години няма да забравим тази наша колаборация. Беше нещо много истинско!

Неглижира ли властта българската култура?

Благовест: Българката култура не е на особено уважение в момента, то е очевадно. Въпреки това има много хора на културата, които се борят, и правят много стойностни неща. Трудно е! Трудно е за всички, но няма да се оплакваме, никога не съм обичал да се оплаквам, така че вървим напред, правим хубава музика и това е!

Как се справяте с ковид кризата като музиканти? Вие самите прекарахте ли ковид и ваксинирани ли сте?

Благовест: Не сме прекарали ковид. И двамата сме ваксинирани. Това е пандемия, каквато човечеството не е преживявало отдавна. И за нас е нещо ново. Лично аз в началото бях малко стреснат. Всъщност разбрахме за ковид на връщане от Занзибар, на летището в Доха. Там видяхме китайци с маски и се чудехме какво им става на тези хора, но много скоро след прибирането ни в България дойде локдаунът итогава разбрахме каква е причината за онези маски... За много хора ковид се оказа фатален, включително за наши приятели като Димо от ПИФ и Косьо Марков от Тангра... Бог да ги прости!

Светослав: Не зная какво да мисля. Има различни мнения. Някои смятат, че е една световна конспирация, други казват, че наистина има такъв вирус... Как се е стигнало дотук, не мога да кажа, но това е нещо изключително неприятно! И обърка плановете на много музиканти и артисти, защото всъщност най-важното за нас са срещите с публиката. А ковид определено е една голяма пречка, за да осъществяваме нашите срещи с хората.

Бихте ли се захванали с меценатство или продуцентство на млади талантливи хора?

Благовест: В България има много таланти. Гледаме „Гласът на България” - хора, които пеят невероятно! Въпросът е, че и меценатството, и продуцентството са много сложни тук, защото няма пазар в България. Това е истинската причина и според мен реализацията на един артист в България е трудна и мъчителна.  Не сме мислили да работим като продуценти, защото имаме и друг бизнес.

Благовест продължава ли да пише музика и да прави аранжименти? А Светослав мисли ли да се изяви на световната сцена като певец?

Благовест: Аз продължавам да пиша музика, аранжименти правим с известни български аранжьори като Мага, Акага...

Светослав: Да се изявявам чак на световната музикална сцена – трудна работа! Но амбицията ни е да правим музика, която ни харесва и която се харесва на публиката. И да забавляваме хората, защото има нужда от много положителни емоции!

И двамата имате синове. Колко големи са вече и с какво се занимават?

Благовест: Аз имам двама синове и съм два пъти дядо. Големия ми син Александър е военен пилот, в момента преподава в Кралската военновъздушна академия. Той се ожени млад – на 22-23 години и вече има две деца, а аз съм два пъти дядо! Но дядо, който смята, че най-хубавото тепърва предстои! А малкият ми син Кристиян се занимава с икономика на туризма, завърши 5-ото по рейтинг училище в света по туризъм. Предстои му престижна магистратура в Лондон, всъщност вече трябваше да е в Щатите, за да работи за един голям инвестиционен фонд, но ковид обърка и неговите планове. Мога да кажа обаче, че това е за добро, защото той реши да учи, да прави магистратура, а аз винаги приветствам хората, които искат да се образоват и да се усъвършенстват.

Светослав: Моят син Кристофер е единствен от нашето потомство, който пое по нашите стъпки. Той завърши инжинерство и психология, но желанието му да се занимава с музика е огромно –китарист е в една група „Мезотест”. Стилът им е малко странен, стил, който ние ние не разбираме - блек метъл. Бандата има големи успехи, а съвсем скоро – на 9 ноември ще имат концерт в Брюксел. Дано да се състои, защото и в Холандия, и в Белгия броят на заразените се увеличава, макар че досега събитието не е отменено

Ако можехте да се върнете във времето, каква грешка не бихте повторили?

Благовест: Много неща не бихме повторили! Просто, когато станахме популярни, беше като един сън. Бяхме много млади - на 23 години, а сега, когато вече – надявам се, сме помъдрели, доста неща щяхме да направим по различен начин. Но тогава някак си тази изключителна популярност не ни даваше възможност да спрем и да осмислим нищата.

Светослав: Да, беше един прекрасен сън и много малко хора имат щастието да преживеят такова нещо.

Нещо, което не съм попитала, а бихте искали да кажете?

Благовест: Често с брат ми си говорим за ситуацията в България. И за това, че искаме в тази страна – без значение кой ще я управлява, тези, които го правят, да мислят повече за хората! Защото българите трябва да се чувстват уютно в своята родина, така както е за хората в Западна Европа. Ние дълги години живяхме в чужбина, а брат ми, който доста по-дълго време от мен живя в Норвегия,  много често ми казва колко по-лесен е животът там. Искаме всички българи – защото го заслужават, да живеят също така добре! Смятам, че основна вина да бъде България в това състояние, е на политиците!