Обратно към пълната версия на статията »

Реални катаклизми, които могат да затрият човечеството

Реални катаклизми, които могат да затрият човечеството
A A+ A++ A

Замисляли ли сте някога, че има глобални природни катаклизми, застрашаващи живота на Земята? Да поговорим за онези от тях, които очакват своя час и могат да се случат всеки момент.

Изригване на супервулкан

Нашата планета е дом на огромен брой живи същества и растения. Това са благоуханни зелени полета, обсипани с цветя и билки, лазурни езера, фантастични морта и окани, живописни гори… Но не забравяйте и за планините: тъкмо те крият една от най-големите опасности за живота на планетата ни.

Изригването на вулкан е ужасяваща мощ, която причинява унищожение и отнема десетки или дори стотици животи, но има и такова понятие като супервулкан – с термина се наричат вулкани, чиито изригвания биха имали страховити последствия, включващи дори рязка промяна на климата. На науката са известни около 20 подобни вулкана, като близо половината от тях се намират в Америка, а останалите са разпръснати из Европа, Япония и Индонезия.

Последното изригване на супервулкан се е случило преди 26,5 хиляди години, на Северния остров на Нова Зеландия – тогава той е избълвал огромно количество пепел и други токсични вещества: киселинните дъждове заливали цялата Земя още 6 години, а облаците пепел закривали слънчевите лъчи, предизвиквайки нещо като ядрена зима. Планетата пострадала сериозна от това бедствие.

Последствията са само част от това, което човечеството може да очаква: парников ефект, затопляне на планетата, цунами, огромни разрушения на сушата, необичайно силни валежи, супер наводнения и смъртоносни урагани от вулканични газове, скали и пепел – всичко това може да се превърне в реалност.

Да вземем, например, Йелоустоунската калдера. Той е един от най-известните супервулкани и изригването му ще образува огромни количества лава и пепел. Те ще са достатъчни, за да покрият всеки голям град със слой от няколко километра. В стратосферата смес от прах и газове ще се превърне в плътна завеса, непропускаща слънчевата светлина, което от своя страна ще предизвика селскостопанска криза и последващ глад: дърветата няма да цъфтят, плодовете няма да узряват, животните няма да имат какво да ядат, защото растителността ще намалее значително…

Единствената утеха е, че супер вулканите изригват супер рядко: Йелоустоунската калдера изригва преди 640 хиляди години, но средно изригванията се случват веднъж на около 100 000 години. Въпреки това, просто е невъзможно да се предскаже точното време на изригването на вулкана.

Гигантско свлачище

Веднъж на всеки 100 000 години Хавайските острови претърпяват огромни разрушения на горните вулканични пластове, покриващи острова: невероятна маса от застинала лава, земя, камъни и прах се движи с огромна скорост, помитайки всичко живо по пътя си.

Сривайки се в океана, такива свлачища причиняват най-страшните цунамита, причиняващи унищожение по цялата планета.

Най-вече човечеството трябва да се страхува от разрушаването на стените на вулкана Килауеа, който се намира на Хаваите, и е най-активният вулкан в своя регион. Самият факт, че той непрекъсната изригва, предизвиква сериозни опасения, защото дори лекото му разклащане може да доведе до раздвижване на горните пластове земя и скали. Ако това се случи, 12 000 км3 почвена маса ще се срутят в океана с огромна скорост, предизвиквайки цунами, което може да потопи цялото Западно крайбрежие на Северна Америка.

Цунами от север

Цунами се образува, когато някое природно явление измества твърде много вода, например, разрушаването на ледената покривка в северната част на нашата планета.

На 9 юли 1958 г. Аляска е разтърсена земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер: сами по себе си земни трусове с подобна сила може да са много разрушителни, но тогава въпросното земетресение е станало причина за мощно свлачище: 30 милиона м3 камъни и лед падат в залива, образувайки вълна с височина 520 метра!

На 17 юни 2017 г. в северозападната част на Гренландия се появява необикновено голямо свлачище: лед, сняг и скални парчета се сриват от височина около 1000 метра директно във водата, така че се образува вълна с височина над 100 метра!

Климатичните промени на планетата водят до топене на ледниците и оголването на все по-голям брой скали и никой не знае кога ще се случи следващото свлачище и колко разрушителна вълна ще предизвика.

Земетресение в разлома Каскадия

На планетата ни съществуват така наречените зони на субдукция. Субдукцията е процес, при който една тектонична плоча се подпъхва (субдуцира) под друга. Най-често именно това е причината за сеизмичната активност и вулканичните изригвания.

Зоната на субдукция Каскадия се намира на Западното крайбрежие на САЩ и Канада, а опасната линия се простира на хиляди километри от остров Ванкувър и до Северна Калифорния.

Приблизително веднъж на триста години тук се случва голямо земетресение с магнитуд 9 или 10 бала по Рихтер, а последният подобен трус е станал през 1700 година. През февруари 2016 г. пък в района на разлома е регистрирана мащабна концентрация на въглероден диоксид. Експертите смятат, че това е ясен признак за предстоящо земетресение.

То ще токова силно, че ще доведе до промяна на земния релеф: крайбрежната зона в близост до разлома ще пропадне, а бреговете ще бъдат покрити от вълна с такава невероятна височина и мощ, каквато човечеството не познава.

Глобалното затопляне

Повечето хора подценяват заплахата от глобалното затопляне и не осъзнават колко остър е проблемът. В продължение на почти две десетилетия температурата на планетата непрекъснато се увеличава: експертите изчисляват, че всяко ново десетилетие е с по-висока температура от предишното.

През последните петдесет години температурата в Арктика се е повишила с 5 градуса, поради което ледниците и районите с вечен лед изчезват, като площта на арктическите ледове вече е намаляла с повече от 25%, в сравнение с 1970 година, а дебелина на същия ледове е намаляла почти два пъти.

В резултат на това нивото на Световния океан ще се покачи, ще се промени и честотата и обилността на валежите, пустините ще се разраснат. Температурните промени ще доведат до изчезване на животните, хората ще загубят местообитанията си и ще се сблъскат с липса на храна, тъй като ще бъде много по-трудно да се получи реколта. Може би дори затоплянето ще доведе до огромно глобално отделяне на въглероден диоксид от Световния океан и нашата планета ще стане толкова необитаема, колкото Венера.

Как мислите – преувеличена ли е заплахата за унищожение на човечеството, или тя е наша близка ралност?

Източник: zen.yandex.ru

Превод и редакция: Novinite.bg

#гибел #човечество