Обратно към пълната версия на статията »

По света: Едни и същи хапчета срещу Covid - от 10 до 712 долара

По света: Едни и същи хапчета срещу Covid - от 10 до 712 долара
A A+ A++ A

Близо 1 година след като първите ваксинационни кампании стартираха, голяма част от дозите отидоха за хора от богатите страни, а все още липсват ясни сигнали за преодоляване на тази тенденция.

Новините от последния месец, че голямо клинично изследване показва, че антивирусно лекарство се оказва ефективно срещу Covid-19, даде надежди за повратен момент в пандемията: в не много далечното бъдеще едно обикновено хапче да може да предпази заразените с вируса от тежко боледуване или смърт.

Лекарството Молнупиравир (Molnupiravir), произведено от Merck, е лесно за дистрибутиране и може да бъде приемано от пациентите и в домовете им. Резултатите от проведеното проучване показват, че то намалява наполовина риска от постъпване в болница и смърт сред високорисковите групи хора в началото на тяхното заболяване. Компанията Merck, която е разработила лекарството заедно с "Риджбек Байотерапютикс" (Ridgeback Biotherapeutics) в Маями, кандидатства за спешно одобрение на препарата от администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Решение се очаква през декември.

По-ниска цена за над 100 страни по света

За разлика от производителите на ваксини Pfizer и Moderna, които се противопоставиха на призивите за лицензионни споразумения, които да позволяват на чуждестранни производители да произвеждат техните ваксини, Merck ще позволи на генерични производители в Индия да продават лекарството на доста по-ниска цена в над 100 бедни страни по света. Повечето нации в Африка, на юг от Сахара, където нивото на ваксинация е под 3%, са включени в сделката.

Лобисти, защитаващи равния достъп до лекарства, казват, че лицензионната сделка на Merck е един обнадеждаващ старт, но само малка стъпка към равнопоставеност. Merck започна да произвежда лекарството, но все още е неясно колко от генеричните продукти ще бъдат достъпни следващата година. Споразумението обаче изключва много страни с ниска ваксинация, като например Украйна, която е ударена тежко от вируса. А антивирусното лекарство трябва да се комбинира с надеждно, достъпно тестване, което също е ограничено на много места по света, за да се хване заразяването в ранен етап.

Няколко други производители на лекарства, включително Pfizer, се очаква да съобщят данни от проучвания на подобни лекарства. Компании, разработващи подобни медикаменти, обаче посочват, че е твърде рано да коментират дали те ще имат подобни споразумения за по-ниски цени на лекарствата им в по-бедните страни по света.

Всичко това означава, че лечението може да остане широкодостъпно само за нации, които могат да си позволят да плащат за ранен достъп – така, както се случи с ваксините.

"Лекарство като това (на Merck-б.а.), което се съхранява на стайна температура, може да бъде приемано дори в най-отдалечените части на света. Затова е справедливо да се каже, че това лекарство може да предотврати стотици хиляди хоспитализации и смърт", посочи Джон Амуси, експерт по инфекциозни болести и глобално здраве в Кумаси Център за изследвания в тропическата медицина в Гана.

"Но цената се очертава като бариера. Погледнете колко дълго отне ваксинацията да достигне до Африка. Моите тревоги са, че се върви в посока същото да се случи и с лекарствата", добави той.

След повече от 18 месеца пандемия, Covid остава заболяването, което се прекарва, отколкото да се лекува. Малкото препарати, които показват някакво въздействие, такива като моноклоналните антитела, са скъпи, сложни за прилагане и в бедните страни са оскъдни или липсват. Без широко обхват на ваксинираните, тези народи ще останат уязвими към Covid и ще се нуждаят от достъпни лекарства.

Първи сделки

Правителството на САЩ купи значителни количества от антивирусното лекарство Ремдесивир (Remdesivir) през миналата година, след като ранни изследвания показаха, че то може да ускори възстановяването от Covid. В момента САЩ прилагат подобна стратегия за Молнупиравир (Molnupiravir). Те имат споразумение за .2 милиарда за закупуване на 1.7 милиона курса от лекарството, ако бъде одобрено от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Това са 20% от количествата от лекарството, които Merck може да произведе през тази година. Други, относително заможни държави, сключили подобни споразумения, са Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия.

Преди ден Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че ще започне ускорено изследване на лекарството срещу Covid на Merck, предаде Франс прес. . Преди това в средата на октомври ЕК изрази готовност да сключи договор за съвместна доставка за ЕС на количества от лекарство на Merck.

"За да сключим такъв договор, е необходимо да има желание от страните в ЕС", уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос. Същевременно налице в ЕС са и първите единични сделки. Във вторник стана ясно, че Франция е поръчала 50 000 дози от Молнупиравир (Molnupiravir).

"50 000 дози от това лекарство ще бъдат доставени във Франция през последните дни на ноември или първите дни на декември, тоест веднага щом лекарството напусне производствените линии", заяви френският здравен министър Оливие Веран по време на изслушване във френския Сенат. Министърът изрази оптимизъм, че лечението "ще ни предпази в случай на епидемична вълна, свързана с нов вариант на коронавируса".

Стара слава

Понастоящем лекарството на Merck е обект на непрекъснат преглед в реално време от страна на Европейската агенция по лекарствата, която обаче на този етап не дава конкретен срок за неговото одобрение.

Merck беше остро критикувана преди две десетилетия за продажбата на своите H.I.V. лекарства на цени, непосилни за Африка. Този път компанията взима мерки за ранно разширяване на достъпа до Covid лекарството си.

"Ние наистина поемаме отговорност, че, ако това лекарство се установи, че е безопасно и ефективно за перорална употреба и всеки може да го приема в дома си, ние ще направим необходимото, особено за страните с ниски и средни доходи, където здравните системи имат недостатъци, да има широк достъп до него", каза Дженел Кришнамурти (Jenelle Krishnamoorthy), вицепрезидент на Merck по глобалните политики.

Обещание за лечение срещу 10 долара

Доброволните споразумения, които компанията е договорила с производителите на лекарства в Индия, предлагат възможността правителствата в по-бедните страни да могат да купят молнупиравир на цена доста под 20 долара за 5-дневен курс, сравнено със 712 долара в сделката с правителството на САЩ.

Осем индийски компании са в клинични проучвания с техните версии на лекарството и четири са потвърдили пред The Times, че в скоро време ще съобщят резултатите от тях. Един от производителите е посочил, че очаква неговата компания да произвежда лекарството за по-малко от 10 долара за курс.

"Не е случайно, че Merck има опит от H.I.V. Те знаят, че ако не се справят с предизвикателствата на достъпа на лекарството, ще бъдат критикувани", каза д-р Суери Мун, съ-директор на Глобалния здравен център към Института за международни изследвания в Женева.

Само по себе си генеричното производство не гарантира глобален достъп. Половината от всички Covid инфекции, случили се в страни с ниски и средни доходи през първите 6 месеца на 2021 г., са протекли в 32 страни, които в момента са изключени от споразумението на Merck за ниски цени на лекарството им. В него не са включени Бразилия, Малайзия, Мексико и Перу. Нито Китай и Русия.

Възможности за по-широк достъп

Лицензиите за генерична продукция за конкретни територии може да остави страните със средни доходи, които имат неработещи здравни системи, да плащат цени толкова високи, колкото приблизително и богатите страни. Merck посочва, че ще използва данни за доходите на Световната банка за такива страни, за да калкулира на каква цена ще продава лекарството си в тях.

Merck също така е в преговори с Лекарствения патентен пул (Medicines Patent Pool), неправителствена организация, подкрепяна от ООН, която работи да направи достъпни за света медицинското лечение и технологии.

Чарлс Гор, директор на организацията, каза, че се надява Merck да се съгласи на нови споразумения, които да разрешат на повече компании да произвеждат лекарството на повече места по света, докато Merck продава своята продукция на богатите нации. Подобна сделка, по думите му, ще бъде важен прецедент за другите компании.

Наред с това стоят обаче и редица въпроси относно веригата на доставки. Лицензите през Medicines Patent Pool могат да позволят страни от целия свят да правят генерично лечение. Но повечето суровини за лекарствата се произвеждат в Индия и Китай, а те са изправени пред криза в пандемията.

Ако Merck, Pfizer или други производители на лекарства не осигурят широко разпространено лечение на Covid, де юре те могат да се сблъскат с т.нар. задължително лицензиране, при което правителствата отменят ограниченията за интелектуална собственост, за да позволят производството на лекарства в спешни ситуации. Докато Merck ще печели роялти от лекарствата, продавани от производителите на генерични лекарства, а вероятно и от всякакви сделки, постигнати чрез патентния пул, при задължителното лицензиране компанията няма дума за цената на лекарството или размера на роялти.

Източник: Ню Йорк Таймс

Превод със съкращения и допълнения: Mediapool

#Мерк #ковид лекарство