Обратно към пълната версия на статията »

СЕМ осъжда остро разпространението в интернет сайтове на кадри от смъртта на Денис Теофиков

СЕМ осъжда остро разпространението в интернет сайтове на кадри от смъртта на Денис Теофиков
A A+ A++ A
Съветът за електронни медии (СЕМ) осъжда остро разпространението в интернет сайтове на кадри от смъртта на млад български музикален изпълнител, се казва в позиция на медийния регулатор.
 

Видеото, за първи път публикувано в социалната мрежа TikTok, беше разпространено в „24 часа“, както и в редица таблоидни сайтове („Блиц“, ПИК) в следобедните часове на 25 октомври.

 

Като „открита демонстрация на бездушие“ определи Съветът за електронни медии публикуването от страна на различни медии на клип, показващ кадри от смъртта на младия попфолк изпълнител.

 

„Смущаващо е бруталното погазване на хуманността и етичните норми в журналистиката, както и откритата демонстрация на бездушие към паметта му и страданието на близките. Вследствие на разширените си правомощия СЕМ реагира веднага на подаден сигнал за неподходящо съдържание в платформите за споделяне на видеоклипове (VSP) YouTube, Facebook, Twitter, TikTok. Експертите на съвета докладват публикуваното от потребителите съдържание и клиповете се премахват своевременно“, пишат от медийния регулатор.

 

За смъртта на момчето стана известно на 24 октомври от публикация на телевизия „Планета“. В информацията не се съобщаваха детайли за това как е починало. Официална информация от МВР няма. Още на следващия ден в отделни медии се появиха детайли, които не са базирани на никакви факти. Впоследствие сайтове се позоваха на съобщение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Спо0ред публикациите полицията представя подробности за смъртта на Денис Теофиков, в което се твърди, че няма данни за насилствена смърт. Това съобщение не може да бъде открито нито на сайта на СДВР, нито на МВР.

 

Почти веднага след появата на клипа, на 25 октомври реагираха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), които нарекоха публикуването на клипа „чудовищно спрямо близките“. Малко след тяхната позиция видеото беше свалено от сайта на „24 часа“.

 

„Съветът сезира и компетентния орган в държавата, под чиято юрисдикция са платформите (ГДБОП – бел. ред.). За доставчиците на видео по поръчка (VoD), вписани в Публичния регистър на СЕМ, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия“, пишат още от регулатора.

#денис теофиков #кадри #сайтове #смърт #СЕМ