Обратно към пълната версия на статията »

България е единствената европейска морска държава без спасителен кораб

България е единствената европейска морска държава без спасителен кораб
A A+ A++ A

България е единствената европейска морска държава, която няма спасителен кораб и оборудване. Спасителният кораб "Перун" миналата година беше нарязан на скрап. И сега се наложи от скрап да правим спасителна мисия.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на брифинг по повод успешната операция по изтеглянето на товарния кораб "Вера Су" от местността Яйлата. 

"Успяхме да спасим екипажа, да запазим човешкия живот при тази сложна операция и при лошите атмосферни условия, да разтоварим кораба и да опазим околната среда, здравето и поминъка на хората", добави транспортният министър.

По думите му корабът е "съживен" - при положение, че собственикът на плавателния съд е целял точно обратното - да бъде потопен.

Алексиев допълни, че когато държавата се държи адекватно, планира правилно и разчита на хората си, тя може да изплува от дъното.

"Това, което заварих, беше разпад и безотговорност, хората не бяха подготвени за такава операция. Докато планираме, се наложи да ремонтираме техника, която беше в безобразно състояние. Проведоха се разговори с фирми, които казаха, че при тези тежки атмосферни условия и по това време на годината не биха предприели операцията. Говорихме и с Румъния", добави той.

Министърът коментира, че след проведени разговори застрахователите ще поемат разходите, които държавата е направила, като в момента те се изчисляват.

"Оттук нататък ще работим за преразглеждане на плавателните пътища, за да не са толкова близо до брега. Ще бъдат направени ясни процедури, ще бъдат инициирани законови промени и ще бъдат обсъдени идеи как България да осигури техника за морско спасяване", каза още министърът.

 

#Христо Алексиев #Яйлата