Топлете се с ток до Нова година, а с парно - след това!

23 октомври 2021, събота / 17:59;
Топлете се с ток  до Нова година, а с парно - след това!

Задава се тежка зима. Не само за българина, а за цял свят. Очакват се нови сривове на икономиките на определени държави, а цените постоянно да се повишават. Сметките за парно и ток у нас се очертава да бъдат наистина високи.

Газът през ноември в България ще е 124 лв. за мегаватчас - поредния рекорд, но то всъщност тази дума се износи, защото всеки месец има такъв. И от Нова година парното ще се вдигне най-вероятно с 30%. При галопиращите цени на свободния пазар няма как и електричеството за бита да остане на сегашните нива от 21 ст. за квтч с данъците за дневна тарифа.

Има дефицит на дърва и пелети, цените им за няколко месеца се удвоиха, въпреки че горските са категорични, че няма недостиг на дървесина. Въглища също трудно се намиат.

Специалистите посочват, че няма революционна технология, която да е излязла ненадейно и да намали сметките. А повечето мерки за пестене обичайно водят до по-нисък комфорт, каза Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

За генерална промяна на начина на отопление в дадена сграда надали вече има време. Защото са дългосрочни мерки, които трябва да се планират и да са финансово обезпечени. Има краткосрочни, които да се използват, за да се спестят пари през зимата.

Една от тях е, че вероятно по-изгодно за хората с парно е до Нова година да ползват климатик, ако имат такъв. Причината - температурите не са толкова ниски, а консумацията на ток с климатика може да се контролира по-ефикасно от парното. След 1 януари по-изгодно ставало използването на парното отопление.

Шефът на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев предостави анализ на организацията с какво е най-изгодно да се отопляваме тази зима. Само че дори тези изчисления вече не са дотам актуални заради непрекъснатите поскъпвания на газ, пелети и дърва.

Все пак те показват, че най-изгодно е ползването на енергия от термопомпа въздух-вода. Ако тя е купена преди време и инвестицията в нея вече е изплатена, 1 киловатчас излиза 5,3 стотинки. Ако сега се купи термопомпа, при калкулирана нейната цена за изплащане сумата е 9,9 ст./квтч.

Термопомпите използват слънчевата енергия, такава от въздуха или подпочвени води. Това позволява получаването на три-четири пъти повече топлина спрямо използваната енергия.

В сграда без топлоизолация не е подходящо да се използва термопомпа, защото за монтажа са необходими системи или радиатори за нискотемпературно отопление. Необходимата мощност на термопомпата ще е по-голяма, съответно и ще е нужна по-голяма инвестиция.

Специалисти от Института за енергиен мениджмънт припомнят, че трябва да се вложат между 8000 и 15 000 лв., а изплащането е за повече от десетилетие. Но предстоящото поскъпване на тока прави термопомпата изгодна дори при тази инвестиция.

Някои държави предвиждат в плановете си за възстановяване инвестиции в термопомпи за домовете. И в един от вариантите на българския план такива пари бяха предвидени, но отпаднаха. Последно 140 млн. лв. са предвидени за соларни инсталации на покривите на домовете. Евросубсидиите за домашно производство на електроенергия биха помогнали за намаляване на сметките за ток, но това все пак остава в бъдещето. В Австралия вече е произведена първата домашна батерия за складиране на водород, произведен от соларен ток.

Втори в класацията по изгодност на енергията за отопление са климатиците клас "А”, при тях цената за киловатчас е 7 ст. при платени инвестиции и 8,9 ст. с калкулирано вложение за покупката.

Следващите са дървата и пелетите, а парното и отоплението с електрическа печка са назад, дори след
природния газ.

Само че за парното комфортът зависи и от сградата и колко апартамента ползват отопление. Ако те са малко, сметките и без поскъпване може да са астрономически.

Експерти коментират, че за тази зима хората ще посегнат към най-евтиното гориво - дървата. Но това пък увеличава отделянето на фини прахови частици и се увеличава замърсяването на въздуха.

Австралийска компания е разработила домашна водородна батерия, в която да се складира произведен с ток от слънчевите панели на покрива водород, който после отново да се превръща в електроенергия. Тя е система за електролиза, масив за съхранение на водород и захранваща система на горивни клетки, събрани в шкаф. Водородът се съхранява в 4 малки червени контейнера, в останалата част от шкафа се съхраняват батерията, електролираторът и горивните клетки.

В този шкаф може да се съхраняват 40 киловатчаса енергия. Животът ѝ е до 30 години, не се изхвърлят токсични метали. Проблемът е, че при теч има, макар и малка, опасност от пожар или експлозия. Цената е близо 27 000 щатски долара.

При преобразуването на водорода в горивната клетка се губи обаче наполовина от съхраненото. При 40 киловата съхранение на водород ще се използват 20 киловата, тоест ефективността на тази система е 50%. Все пак това са първите стъпки в домашното съхранение на водород.