Обратно към пълната версия на статията »

Американското здравно министерство призна: Финансирали са експерименти с коронавируси в Ухан

Американското здравно министерство призна: Финансирали са експерименти с коронавируси в Ухан
A A+ A++ A

Високопоставени официални лица от Министерството на здравеопазването (NIH) в САЩ признаха с писмо в сряда, че страната е финансирала проучвания, с които определени вируси стават по-опасни, в Ухан. Американското НПО, което е провела проучванията – EcoHealth Alliance, водено от скандалния Питър Дашак не е съобщило, че са били създадени „химерични“ коронавируси, поразяващи прилепи, които могат да инфектират и хора.

В писмо, адресирано до републиканския сенатор Джеймс Комер, зам.-директорът на NIH Лорънс Табак е цитирал „ограничен експеримент“, чиято цел е била да се разбере дали „спайк протеините от срещани в природата коронавируси, циркулиращи в Китай, са способни да се закачат за ACE2 рецептора в човешките клетки, използвайки модел с лабораторни мишки“. Според текста в писмото, генетично модифицираните по такъв начин, че да наподобяват  човешката биология мишки, инфектирани с модифицирания прилепен вирус „са били много по-болни“ от тези, заразени с немодифицираната версия на същия вирус.

Въпросният Питър Дашак пък не е съобщил тези открития и в момента има срок 5 дни, в които той трябва да оповеси „всички непубликувани данни от експериментите и работата, която е извършена“ с гранта от NIH.

 

 

#covid-19 #Ухан #САЩ