Обратно към пълната версия на статията »

Радев: Не трябва да допускаме такъв пик, който да взриви здравеопазването

Радев: Не трябва да допускаме такъв пик, който да взриви здравеопазването
A A+ A++ A

ЕС полага много усилия проблема с миграцията да се решава далеч от границите му. Има оперативни планове да се засили реадмисията, да се работи по-усърдно с държави като Турция и Ливан, които полагат грижа за мигрантите и по този начин предпазват ЕС. Поставихме въпрос за охраната на външните граници - каквато е България, ние имаме най-голямата сухопътна граница, откъдето е основният поток на мигрантите и трябва оперативен план в случай че натискът рязко нарасне. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието Европейския съвет.

По темата с ваксините и COVID сертификатите у нас, Радев поясни, че всеки ден се говори за ваксини от специалисти и се апелират хората да се имунизират, но такава е ситуацията. За ЕС 75% е средното ниво на ваксинацията и даде за пример Белгия, която е с над 90% ваксинационно покритие и при население от 11 милиона, имат по около десетина смъртни случая на ден.

По думите на държавния глава не трябва да се допуска епидемичен взрив у нас, който да срине здравната система. "Не трябва да допускаме такъв пик, който да взриви здравеопазването", посочи той.

Той коментира и темата с присъединяването на Северна Македония в ЕС. "Решаващият съвет по тази тема ще бъде през декември. Меркел е приела за своя кауза задължително България да отвори вратата на Северна Македония към европейската интеграция", заяви президентът.

Радев коментира, че единственият финансов инструмент на ЕК за енергийната криза е намаляването или премахването на цената на въглеродните емисии, тъй като някои икономики, като българската са зависими от въглищата. "Зелената сделка е красива, тя е необходима трябва да тръгнем към нея, но да не забравяме, че тя е общо 38% от енергийния микс на ЕС. 26% идват от ядрена енергетика, 16% от газ, 16% - от въглища. Да направим разлика между базови мощности и възобновяеми източници. Докато не намерим решение как да съхраняваме зелената енергия, ние не можем да задраскаме базовите мощности. Те дават стабилитет в енергийния микс", заяви Румен Радев.

Очаква се ядрената енергия и енергията, произведена от газ, да бъде призната за зелена енергия в рамките на ЕС, допълни още държавният глава.

Той се застъпи за тезата, че диалогът между Русия и НАТО трябва да продължи, след като настъпи разрив в отношенията между двата субекта. "От противопоставяне и ескалация нямаме интерес", смята президентът.