Обратно към пълната версия на статията »

16 години след разстрела на Димата Руснака: Вдовицата му се издържа от наеми

16 години след разстрела на Димата Руснака: Вдовицата му се издържа от наеми
A A+ A++ A

В края на тази седмица Ирина Минева ще отбележи тъжната 16-годишнина от смъртта на мъжа си, който беше убит с куршум в сърцето на 24 октомври в центъра на София на бул. „Витоша”.

След покушението тя дълго време живя в САЩ заедно със сина им Александър, пише „Галерия”.

Днес и двамата прекрват повече време в България, отколкото зад океана. Дори са в избирателните списъци за двойния вот на 14 ноември. За разлика от смутните времена на групировките през 90-те, днес вдовицата на един от най-знаковите редставители на силовите структури е изцяло в светлия бизнес и плаща стотици хиляди данъци в страната.

Фирмите й имат недвижими имоти, занимават се със строителство, финансов лизинг, услуги и много други дейности. Помагал й баща й Бойко, но се знае, че стартът на семейния бизнес е от мъжа й Дмитрий Минев.

Приживе Димата Руснака беше равноправен акционер в охранителната, а после – застрахователната компания СИК. Тогава тя се занимаваше с туризъм, петрол, строителство. През 2002-а той дори беше един от най-големите данъкоплатци като физическо лице с внесени половин милион налози.

Разследването за убийството на знаковия бандит отдавна е спряно.

Във фаталния 24 октомври той пие кафе в заведение на столичния бул. Витоша. Излиза оттам към 18.30 ч., говорейки по телефона. Изведнъж охраната му чува пукот като от пиратки и босът се свлича на земята мъртъв.

По-късно се оказва, че е стреляно от срещуположен на заведенито апартамент, собственост на тогавашния депутат от НДСВ Димитър Димитров, за когото е доказано, че няма нищо общо с убийството – бил купил апартамента наскоро и дори не бил успял да го обзаведе.

Димата Руснака е последната голяма жертва от вече разделилите се босове на СИК. Убийството му сложи край на групировката. А само няколко месеца по-късно – през август 2005-а, куршум в сърцето погуби и приятеля му Георги Илиев, с което приключи и ВИС-2.