Обратно към пълната версия на статията »

Костадин Ангелов: Зелен сертификат след първа игла е селска бакалщина

Костадин Ангелов: Зелен сертификат след първа игла е селска бакалщина
A A+ A++ A

Бившият здравен министър Костадин Ангелов, който бе обвинен от сегашния Кацаров в куп нарушения, смята, че е неправилно да бъде издаван зелен сертификат на хора, които са получила само първата доза от ваксината срещу коронавирус.

Причините за това са две – първата е, че само една доза не дава достатъчна защита, втората, че се нарушава европейският регламент за зеления сертификат, в който ясно е посочено, че се издава само след втората поставена доза.

„Това не е амбалажна хартия в селска бакалия, това е европейски документ“, скочи Ангелов.

Според него сега целта е да се залъгват хората, че могат да се движат свободно.

Той се закани, че ГЕРБ ще сезира европейските институции за ситуацията.

„Опасно е да се лъжат хората, че са защитени след поставяне на първата доза от двудозовата ваксина. ЕК е посочила в регламента, че за защитен се смята само човек, който  е получил две дози“, каза Ангелов.

„Кои са тези експерти, които са се подписали под документа с препоръка да се издава европейски сертификат само за първа поставена доза? Не допускам, че експерти на д-р Ангел Кунечв се е подписал под такъв документ, под това безумие“, каза той.

Според него подобно решение е взето под натиск.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош отсече, че нищо не налага да се затварят училищата, защото процентът на заболеваемост сред децата и учителите е нисък.

„Излиза неграмотно COVID поколение“, предупреди той.

Според него най-рискови са децата от 1 до 4 клас, както и тези, на които предстоят матури – 7 и 12 клас.

„Стигна се дотам, че родителите дори не успяха да приберат учебниците на децата си. Наложи се в нарушение директорите на училищата, но те поеха този риск, да отворят коридор тази сутрин, за да си ги вземат“, коментира Боршош.

#Костадин Ангелов