Обратно към пълната версия на статията »

Брендо си идвал като украинец! Има ли чадър над Кокаиновия крал?

Брендо си идвал като украинец! Има ли чадър над Кокаиновия крал?
A A+ A++ A

Арестуваният, а след това освободен в Украйна Евелин Банев – Брендо е посещавал България няколко пъти с украинския си паспорт.

Данните от документа са различни от тези, с които той се издирвал у нас, в Румъния и Италия.

За воаяжите на Брендо станало ясно след задържането му в Киев на 6 септември. Той не е влизал у нас директно през Украйна, а винаги през трета държава, пише „Галерия”.

Въпреки че съдът в Киев отказа да го екстрадира заради гражданстото му, полицейските служби на двете държави работят съвместно и обменят информация.

Освен пътувания на Брендо до България са засечени и негови близки, които са ходили да Украйна, Молдова и Русия, където той е пътувал свободно. У нас пък тече проверка дали Кокаиновия крал не се е ползвал с чадър в определени среди тук, защото по издирването му не се е работило от нашите служби, влючително и от тези, които имат задача да търсят информация в чужди държави.

Засега Банев няма да бъде екстрадиран у нас, в Румъния или Италия, но срещу него в Украйна тече разследване за насажденията с марихуана, намерени в къщата, където е живял под наем. От решението на съда в Киев става ясно, че го освобождават от ареста по делото за екстрадиция, но не и от висящото производство на полицията там заради марихуаната. Освен това местните медии пишат за издирван наркомафиот, като питат как е станал техен гражданин и има ли корупция при издаването на паспорта му там.

Запознати с международния казус са  категорични, че Брендо ще бъде съден в новата си държава, където няма прошка за наркотрафиканти. Неслучайно в първите дни, след като го закопчаха, наркобосът поиска от съда в София да приеме за изпълнение присъдите му           от Италия и Румъния, за да ги излежи у нас, пред угрозата да го вкарат в украинския затвор.

След като схемата с новия му паспорт проработи, той реши да не обжалва отказа на съда у нас.

„Има две версии за молбата на Брендо да влезе в затвора у нас. Едната е, че е бил уплашен от украинското правосъдие. Другата е да си е направил шега, знаейки, че няма как да стане. Той е известен тънкото си чувство за хумор”, твърди пред изданието човек, който много дорбе познава работата на боса от близкото минало. Според него информацията, че Банев се е измъкнал за пореден път от правосъдието,  е силно преувеличена.

В същото време в столичния ъндърграунд недоумяват как Брендо се е оставил да бъд арестуван, след като измислил перфектната схема как а избяга и да се спаси от трите присъди за наркотрафик и пране на пари. Според едни арестът му е бил постановка с негово участие, според други Брендо е свършил парите и е станал жертва на предателство от международните си партньори в наркотрафика. Трети пък още вярват, че Брендо е ценен агент на службите – включително и на други държави, и с тяхна помощ винаги успява да се измъкне.

„Има много по-сигурни страни за бягство като ЮАР, откъдето няма връщане. Украйна иска в ЕС и не може вечно да държи под крилото си осъден в три държави бандит”, категорични са юристи.