Обратно към пълната версия на статията »

Новото нормално: "Уикенд тест" ли ще е новата мода за неваксинирани през зимата

Новото нормално: "Уикенд тест" ли ще е новата мода за неваксинирани през зимата
A A+ A++ A

Както вече на всички стана ясно, от тази нощ в 00:00 часа влизат в сила новите КОВИД мерки. Tе забраняват на всички хора, които няма "здравен сертификат" да посещават обществени места като фитнеси, барове, дискотеки, хотели.

В момента обществото е разделено на две - едната част са съгласни с тези ограничения и ги приемат, другите - не. В момента се провежда и протест под прозорците на здравното министерство, в него се включват хора от втория вид,които смятат това за ограничаване на свободите ни.

Въпреки всичко, сертификатът сече е факт и у нас, както е в редица европейски държави. Но българинът е креативен човек. Вижда възможности навсякъде. В Интернет света вече се заговори за "уикенд тест".

Какво ще рече това? Не искаш да се ваксинираш, но искаш да избухваш в чалготеката в събота вечер. Следователно можеш да си направиш ПСР тест с валидност до 72 часа или антигенен тест, който важи - 48.  Така потребителите във Фейсбук смятат, че ще могат да надхитрят системата и хем няма да променят начина си на живот, хем да не бъдат в разрез със закона.

Вече стана модерен и "ваксинационния туризъм" - друга "далавера", която забелязахме във социалните мрежи. Потребители разказват за това в нета. Отиваш в град, в който знаеш, че се дават фалшиви ваксинационни сертификати и срещу сумата от 100 или 300 лева се сдобиваш с такъв. Здравните власти, обаче, вече обявиха, че правна отговорност ще носят и пациенти, закупили такъв сертификат, така че не рискувайте да влезете в затвор, а просто се ваксинирайте.

Дали "уикенд теста" ще стане новия хит на зима 2021/2022 предстои да видим.

Михаела Михайлова Novinite.bg

#ваксина