Обратно към пълната версия на статията »

Няколко начина да се преборите с ревността

Няколко начина да се преборите с ревността
A A+ A++ A

1. Приемете факта, че наистина ревнувате партньора си.

Когато ревнуват, жените често започват да изтъкват агресивно претенции, вместо да кажат какво всъщност ги тревожи. "Да, аз сега ревнувам, защото снощи той си е говорил с някаква непозната в бара" - за начало просто си признайте този факт, вместо да изпадате в истерия. Това е първата и най-важна стъпка.

2. Опитайте се да погледнете на връзката си от гледната точка на някой от приятелите ви.

Ако бяхте един от приятелите си и чуехте за ситуацията във връзката ви, какво щяхте да си помислите? Щяхте ли да се ужасите от това, което се случва, или щяхте да си кажете, че всичко си е наред? Страничният поглед винаги ще ви помогне да оцените трезво ситуацията и може би да откриете нещо ново.

3. Фокусирайте се върху значимостта на връзката си.

И така – сторило ви се е, че партньорът ви флиртува с някого. Може и да сте прави, но не забравяйте, че всички флиртуват и понякога дори не го осъзнават. Вашата връзка си има история, която разбира се е много по-дълбока от мимолетното влечение. Така че не правете от мухата слон, а се постарайте да внесете топлина и хармония във взаимоотношенията си.

4. Не си представяйте предварително песимистични картини.

Сигурно ви се е случвало толкова да се страхувате от нещо, че да ви се стори, че вече е факт и да започнете да скърбите за загубата си. В повечето случаи обаче големият ви ужас дори не е бил на път да стане реалност. Всичките ви страхове могат да се окажат просто плод на въображението ви. Ако нямате никакви доказателства, няма и за какво да се измъчвате. Ако подозренията ви измъчват до лудост, просто говорете за тях открито. Или ще се успокоите, или ще узнаете нещо не особено приятно, но и в двата случая ще изясните нещата, за да продължите напред.

5. Уточнете истинската причина за ревността си.

Понякога ревнуваме, просто защото сме ядосани на партньора за нещо съвсем друго. Може би е забравил да ви поздрави за рождения ден или пък не ви подкрепя достатъчно напоследък. Но вместо да поговорите с него за това, вие започвате да гледате с подозрение на всичко, което той прави – включително и на общуването му с други хора.

6. Не реагирайте веднага при пристъп на ревност.

Може да сте ядосани, да ви се иска да викате или да хвърляте и чупите неща, дори и на публично място. Вместо това си кажете "Това е просто гняв, той непременно ще мине". Същата схема работи и с ревността, пробвайте.

7. Не намесвайте предишния си опит в настоящата си връзка.

Може да сте прекалено ревниви, защото някога някой ви е изневерил, или пък баща ви е изневерявал на майка ви. Настоящата ви връзка е съвсем различна ситуация, с нови участници. Партньорът ви няма нищо общо с миналия ви опит, така че не е справедливо да го поставяте в една категория с хората, които някога са ви наранили.

8. Вярвайте с цялото си сърце, че заслужавате да бъдете обичани.

Твърди се, че ревнивците обикновено са хора с ниска самооценка. Дълбоко в душата си те имат съмнения, не се чувстват достойни за нечия любов, затова смятат, че партньорът им може да си намери по-добра кандидатура. Не е така! Въпреки всичките си недостатъци вие заслужавате да бъдете обичани от човек, който ви е избрал сред мнозина други. Така че спрете да се измъчвате с глупави съмнения и поработете над самооценката си.