Обратно към пълната версия на статията »

Институциите работят неадекватно, а някои дори вредят, смята Иван Костов

Институциите работят неадекватно, а някои дори вредят, смята Иван Костов
A A+ A++ A
Икономическа криза няма. Има много груба пропаганда. В България цените на енергоресурсите са от най-ниските. От второто тримесечие насам БВП расте. Кризата е в друго - в политическата система. Това е тежка, застойна криза, която се превръща в институционална такава. Институциите функционират все по-лошо и неадекватно, има такива, които не носят полза, а вреда - Българската банка за развитие, прокуратурата...
 

Това заяви пред bTV Иван Костов, премиер на България от 1997 до 2001 г.


По думите му въпросът в момента е дали ще се направи правителство и има ли перспектива за това. Той предупреди обществото да не се доверява на социологическите изследвания. 


"Много зависи от съчетанието, което избирателят ще направи между президента и партиите. Ако държавният глава избран от народа е против разрушаването на модела ГЕРБ-ДПС, ще бъде много трудно да се състави кабинет", коментира още Костов.


Бившият премиер постави акцент върху съдебната реформа.


"Това не може да бъде подминато. Затова зависи какво мнозинство ще бъде сформирано. Отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат такова. Те ще имат около 90 места, казват социолозите. Останалите ще имат много, но там БСП като мандатоносител може да успее да състави правителство единствено без гласовете на "Демократична България". Остава един вариант и зависи от това на кого ще връчи мандат президента", коментира още Костов. 


Той отправи и критики по адрес на новия политически проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев. Костов посочи, че формацията си е служила с редица неистини и даде за пример двойното гражданство на Кирил Петков и обвиненията за нередностите в АПИ, за които от Агенцията за държавна финансова инспекция към финансовото министерство не откриха данни. 


"Тези неистини може да се дължат на неразбиране на институционалните правила. Може и да е пиар, нарочно да се създава такова впечатление. Но не е коректно в политиката. Претенцията да излъчат премиер и ключов министър няма да бъде разрешена от останалите", категоричен беше Костов. 


Бившият премиер отправи критики и по адрес на Румен Радев и застана зад кандидатурата на Лозан Панов за държавен глава. Зад него са и от "Демократична България". По адрес на Радев Костов коментира липсата на действия при назначаването на главния прокурор Иван Гешев с указа на президента. 


Костов критикува и проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ. Веднага след обявяването на неговата кандидатура заваляха коментари за обвързаностите на Герджиков с ДПС. 


"Преди да се образува "Новото време" господин Кошлуков и Мирослав Севлийски бяха яростни хулители срещу мен и семейството ми. Това е записано в стенограмите на Народното събрание. Така си извоюваха благословията на Ахмед Доган. Той присъства на това учредяване. Обяви ги за велики, за голяма надежда на демокрацията. На същия този форум господин Герджиков бе избран за ръководител на “Новото време”. Който е влязъл веднъж в орбитата на ДПС, ако няма мъжеството на Осман Октай, никога не би могъл да излезе".