Обратно към пълната версия на статията »

ВМРО сезира ВАС: Моасе не живее у нас от 6 години

ВМРО сезира ВАС: Моасе не живее у нас от 6 години
A A+ A++ A

ВМРО сезира Върховния административен съд за вероятно нарушение на конституцията от страна на кандидат-вицепрезидентката на шефа на ВКС Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Моасе не живее в България от 6 години и този факт не ѝ дава право да се кандидатира за поста на вицепрезидент на Р България", казват от ВМРО.

Жалбата е с настояване на осн. чл. 146, т. 4 от АПК да постанови решение, с което да отмени Решение № 733-ПВР от 12 октомври 2021 г. на ЦИК. Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на Мария Хиндова Касимова-Моасе, а именно че не е живяла в България през последните 5 години.

"За нас от ВМРО има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Според чл. 93 (2), „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“.

Според тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 г. на Конституционния съд това означава, че „Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.“, се казва още в съобщението.

"Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон", пишат от ВМРО.