Обратно към пълната версия на статията »

До кога ще вали?

До кога ще вали?
A A+ A++ A

Днес над страната ще преобладава облачно време, преди обяд над много райони - със значителни, но временни разкъсвания на облачността. След пладне от югозапад облачността ще започне бързо да се вплътнява. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса. През нощта срещу четвъртък в Южна България ще започнат валежи от дъжд. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за октомври - временно ще се повиши, сочи прогнозата на НИМХ.

Над Черноморието още в сутрешните часове валежите ще спрат, а през деня ще има и временни разкъсвания на облачността. Силният северозападен вятър постепенно ще отслабне. Максималните температури на въздуха ще са 15-16 градуса. Температурата на морската вода е 16-17 градуса. Вълнението на морето временно ще отслабне до 2-3 бала.

Над планините ще преобладава облачно време, преди обяд - с временни разкъсвания на облачността. Само на отделни места в Рило-Родопска област ще превали слабо. Ще духа умерен и временно силен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра - около 5 градуса, на 2000 метра - около нула.

В четвъртък и в петък времето ще е облачно, с валежи, в много райони - значителни по количество. Вятърът отново ще стане от североизток, до умерен, в източните райони - до силен. Температурите ще са почти без дневен ход, в Западна България ще се понижат и в планинските райони над 600-700 м дъждът ще се примесва със сняг. 

През уикенда ситуацията ще е подобна. 

От 18 до към 20 октомври времето ще е сравнително сухо. Облачността ще се разкъса, a температурите ще се повишават до по-приятни стойности. Ранните часове ще са студени, с потенциал за мъгли и слани, но в следобедите ще се показва слънцето. Около 22-23 октомври метеорологичните модели допускат образуване на нов средиземноморски циклон, чиито фронтове ще преминат над страната с превалявания. След това времето обещава още дни без валежи и с повече есенно слънце

#дъжд