Обратно към пълната версия на статията »

БАН: Нашата ваксина е на фаза добър научен проект, остава да бъде тествана върху хора

БАН: Нашата ваксина е на фаза добър научен проект, остава да бъде тествана върху хора
A A+ A++ A

Българската ваксина срещу COVID-19 е на фаза добър научен проект. При изследвания ин витро на миши модели резултатите са много надеждни. Предстоят етапи, които да отговорят на въпроси доклоко българската ваксина е ефективна, доколко е безопасна и доколко икономически изгодно е нейното производство. Това обясни в ефира на Nova News проф. Пенка Петрова, директор на Институтата по микробиология на БАН.

Ученият добави, че тестове с хора не могат да бъдат направени преди да се ангажира голяма фармацевтична компания с това, тъй като се изискват много средства за тази цел, а засега няма преговори с такава компания.

Може би професор Чорбанов има някакви начални разговори с фирми, но колективът, който разработва ваксината, трябва да върви към патентоване на своята идея, защото тогава патентопритежател би бил Института по микробиология и нашата държава и БАН биха печелили от такава идея, заяви още проф. Петрова.

Според нея е въпрос на време това да се случи, тъй като разработката не прилича на никоя друга ваксина - едната е като инжекция, като засега не е ясно дали ще бъде от една или две дози, а вторият прототип е спрей, финансиран от Фонд "Научни изследвания". Микробиологът подчерта, че всичко това е в процес на научна разработка.

На този етап държавата не подпомага тази разработка, освен за втория прототип, който получава средства от фонд "Научни изследвания", разясни ученият и допълни, че за разработване на ваксина се изискват много средства и става дума за милиони.

За нея науката в България е крайно недофинансирана от десетилетия, финансирането трябва да стане поне 1% от БВП.

За разработката на ваксина срещу COVID-19 проф. Петрова потвърди, че първо трябва да се завършат научните изследвания и след това да се представят резултатите, за да се поискат средства. Тя предвижда това да се случи след година.

Идеята на ваксината е да бъде адекватна, която ще действа и върху нови варианти на коронавируса, тя ще бъде актуална, убедена е проф. Пенка Петрова.

Тя заключи, че мерките в Европа ще бъдат освободени заради големият процент на ваксинация, а България остава остров на малко ваксинирани, което означава, че мерките ще продължат по-дълго.

#БАН