Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: Евроинтеграцията на Западните Балкани е важен приоритет за Европа

Борисов: Евроинтеграцията на Западните Балкани е важен приоритет за Европа
A A+ A++ A

Евроинтеграцията на Западните Балкани е важен приоритет за Европа. Преди всичко той е част от гарантирането на стабилността и сигурността в Централна и Източна Европа. Около това са се обединили Андрей Пленкович, Янеш Янша, Кириякос Мицотакив, Себастиан Курц и Бойко Борисов, които проведоха работна среща в Любляна.

"България бе генераторът на интеграционния процес за шестте държави от Западните Балкани и на днешната среща за пореден път аргументирах позиция си, че Македония и Албания са важни за нашето европейско семейство. Само обединени и заедно можем да се справим с последствията от COVID пандемията и да подготвим икономиките и здравните системи на страните си за следваща вълна или подобни кризи", написа лидерът на ГЕРБ във Facebook.

Борисов се срещна и с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата са обсъдили перспективите за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз и завършването на магистралата София-Ниш-Белград.

"България ще продължи да подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС, защото нашите два приятелски народи трябва да имат всички условия да живеят задружно в мир и просперитет", е подчертал експремиерът по време на срещата.