Обратно към пълната версия на статията »

Янев внася Плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври

Янев внася Плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври
A A+ A++ A

Планът за възстановяване и устойчивост на България ще бъде внесен в Еврокомисията до 15 октомври, съобщи служебният премиер ген. Стефан Янев. 

"Предизвикателствата пред нас са много. С Плана за възстановяване и устойчивост сме предприели мерки така, че в голямата си част той е завършен, остават споровете с експертите на ЕК и очаквам те да бъдат приключени до 2 седмици", уточни той.

Предстои разговорът за удължаване на срока за приключване на въглищната индустрия у нас, добави Янев. Комплексен е въпросът, още повече в светлината на стремежа на Европа за Зелената сделка. Част от решението на въпроса е заложен в нашия проект на Плана за възстановяване - търсене едновременно за заместване на горивото и с преквалификация на работещите в минната индустрия, каза още премиерът. 

Трябва да се прецени и доколко всичко това е постижимо в контекста на развитието на технологиите. Янев напомни, че според Зеления пакт на ЕС в един момент нито една централа в Европа няма да може да работи при непрекъснато увеличаващите се изисквания за нормите за CO2. 

По повод новите цени на газа, той коментира, че кабинетът не е обсъждал варианти за подпомагане на бизнеса, тъй като предстоят допълнителни калкулации. 

А за шоковото повишаване на всички цени след поскъпването на електроенергията, той напомни, че търговията на тока става на борсата. "Този пазар, ние като държава, част от общия пазар, не можем да повлияем на цената пряко с никакви средства. Можем да търсим компенсации и вече сме намерили механизъм за подпомагане на малките и средните предприятия", каза още Стефан Янев.

И призова те да си намерят подходящ търговец и сами да си купуват ток на борсата. 

Маратона по издигането на кандидатури и за държавен глава, и за депутати, Янев видя като съвсем нормална демократична процедура, но посъветва партиите да държат диалога открит пред обществеността, за да не остава впечатление у нея, че нещо се случва "зад сцената". Toй участва в Националното тракийско поклонение в Маджарово.