Обратно към пълната версия на статията »

Математикът Витанов не се спря, пак сее страх: Вълната се надига, ще има нов пик

Математикът Витанов не се спря, пак сее страх: Вълната се надига, ще има нов пик
A A+ A++ A

Математикът проф. Николай Витанов и днес направи своя анализ на обстановката с коронавирус у нас. По думите му имаме ново надигане на вълната и вървим към вторичен пик.

Ето какво написа той в профила си във Фейсбук:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 30 септември 2021 г.

Най-напред, задължителната програма (скъсявам текста тук, интересът ми към хейтърите силно отслабва, утре е 1-ви октомври, ще има специално изявление по въпроса и голяма част от този текст няма да го виждате вече).

Пазете се от мои фалшиви профили и фалшиви изказвания от мое име, направени с цел да бъдете заблуждавани. Витанов нищо не е казал и ще казва само базовото репродуктивно число. Другото са нагли хейтърски лъжи с цел и на тези хорица някой да им обърне внимание.

Ако си хейтър, нямаш работа тук. Ако не си хейтър, но не желаеш да четеш за пандемията, нямаш работа тук. Ако не си от горните категории, но имаш вътрешни страхове от неприятни информации за пандемията, не чети по-долу, може да има такива.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. Имаме ново надигане на вълната и вървим към вторичен пик.

Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Очаква се появата на области на ниво 4. Първата вече я коментирахме - Габрово.

Днес ще коментираме нов кандидат да влезе на ниво 4 и това е Перник.

Това не се вижда на картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването, но се вижда на другите 2 карти. Погледнете прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост.

Габрово ви е ясно вече. Но има още една област в много тъмно червено. Това е Перник. Гледаме картата на риска - там Перник е във виолетово. Какво можем да заключим - Перник е кандидат за ниво 4 на риск съгласно картата на Министерството на здравеопазването.

Днес имаме 18 области с дифузно разпространение на вируса. Перник е сред тях. Какво да пиша тогава. Следното - перничани, пазете се (който желае).
 



Разпространението на заразата при вас е дифузно и се очаква областта да отиде на ниво 4 съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ако това мое предупреждение помогне на хора да си запазят здравето, много ще се радвам. Здравето и животът са неща, които не се купуват.

Забелязвате нали - областите с дифузно разпространение са 18, аз съм казал само 3 от тях. Следователно, предупреждавам само когато опасността е много голяма и почне да се вижда на картите. Внимавам за психическото състояние на народа.

На 14 дневната прогнозна карта има и една област в оранжево. Писах, че в Кърджали ще си изкарат една относително спокойна седмица. Така и ще бъде. Иначе, виждате, че моя подход да анализирам ситуацията по области, работи добре.

Където е относително спокойно, както е в момента в Кърджали, казвам - ще си изкарате спокойно седмицата. Където трябва да се предупреди, както е в момента в Перник - предупреждавам.

Впрегнал съм математиката в служба на народа и виждате, че тя работи много добре.
 


На картата на риска по нашата методология София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Наблюдавам ги как поддават на натиска - Пловдив - повече, София-град по-малко.

До края на седмицата не се очаква да поддадат и да влезнат във виолетовата зона. Това крепи ситуацията като цяло и затова
в следващите дни не се очакват резки експоненциални подскоци на броя на новите случаи. На фона на неблагоприятната обща картина, това не е никак лоша новина.

Ако поддаването продължи и през следващата седмица обаче, може да стане неприятно.

Между другото, преди седмица казах, че тая седмица, която тече, няма да е лека. Е, не е лека, както виждате. Пак имаше хейтърски рев, но не беше чак ореваване на Вселената, което се получи, когато предсказах надигането на тази вълна през юли.

Другото интересно, което ви напомням е, че докато казвах числа, ви говорих за падането на линията 20 000 - 40 000 - 500 000. Е, последната кота - 500 000 регистрирани случаи падна днес, а днес е краят на месеца. Доста добра прогноза беше, нали така. Ако някой хейтър иска да се мери с това, да си направи модел, който ще му предсказва коя линия ще падне в края на октомври.

Как ще познаете, че предсказанието му е добро - ами линията трябва да падне в последния ден на месеца - 31 октомври, както при мен. Прогноза на Витанов по въпроса - няма такъв хейтър. Защо? Утре е 1-ви октомври и влиза в действие теоремата на Витанов за некадърността на хейтърите. Затова.

Днес базовото репродуктивно число е 1.097. Все още не е високо, което означава, че очакваме натоварването на здравната система да се увеличава постепенно в следващите няколко дни. Това е прогноза за 7 дни напред, нали знаете, по-дългосрочните прогнози и прогнозите с числа, вече ги правят хейтърите. Какво ще направят - ви казва теоремата на Витанов за некадърността на хейтърите. И тази ситуация ви е ясна. Та тази прогноза на Витанов е до следващата сряда, включително (7 дни напред, като броим и днес).

За смъртността, както сме се разбрали - нищо. На края на октомври ще коментирам защо не посмях да напиша нищо за смъртността през целия октомври. Вие се сещате, хейтърите се сещат, всички се сещат. Не е политкоректно обаче, както е терминът, нали така. Значи - омерта. Но, тези, които четат тези сводки знаят, че и мълчанието на Витанов говори много.

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

#николай витанов #коронавирус