Обратно към пълната версия на статията »

Евродепутати: Има проблем с прокуратурата

Евродепутати: Има проблем с прокуратурата
A A+ A++ A

Има проблем с прокуратурата в България, включително в монопола върху разследванията", а и начинът, по който се водят и по който е структурирана прокуратурата, създава риск от безнаказаност. Проблемът е, че прокурорът, макар и независим, не подлежи на контрол.

Това каза евродепутатът от комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) София Инт Велд на пресконференцията, с която приключи двудневно посещение на делегация от комисията в България. По време на визитата евродепутатите се срещнаха с редица министри, главния прокурор Иван Гешев, националния обмудсман и неправителствения сектор.

"Не мисля, че получихме отговори на всички наши въпроси," каза Инт Велд, попитана за срещата с Гешев. Тя обаче добави, че специални въпроси са зададени по случаи като тези със снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Гешев обяснил, че не знаел да има процедура за това. По думите ѝ друг проблем са твърде широките правомощия на главния прокурор.

Инт Велд преди това нарече "изненадващо" това, че "изображенията в медиите" (с това имаше предвид същите снимки) не са разследвани. Подобни казуси не бива да стават само чрез органи като прокуратурата, а и чрез разследващата журналистика, която трябва да реагира в подобни случаи.

Тревожно е и че Европейската комисия не прави достатъчно срещу корупцията и системните проблеми, механизмите ѝ не работят добре и имат нужда от промяна.

От коментарите на Инт Велд се потвърди, че корупцията и медийната свобода са двете основни теми на визитата. "Корупцията е отрова, тя подкопава обществата и държавата" и макар да я има навсякъде в Европа, проблемът е, че тук е "безнаказана", продължи Инт Велд. Тя цитира и примери на хора, загубили достъп до основни услуги като водоснабдяване по време на пандемията ("корупцията не е теоретичен проблем, тя може да е свързана с достъпа до елементарни услуги" и системната бедност). Безпокойство идва и от факта, че дори да има разследване на конкретни случаи на корупция, това почти не дава резултати.

Концентрацията на медиите и избутването на независимата журналистика от мастодонтите създава още едно предизвикателство и предстои да се работи по въпроси като собствеността в медиите, защото "хора зад кулисите ги използват за бизнес интересите си". Рекламирането от правителството в медиите и съдебни дела от типа на известните като SLAPP за неутрализиране на журналисти и неправителствени организации са други практики, на които цялостно на европейско ниво трябва да се обърне внимание.

"Решимостта на българите е огромна"

Изключване на роми и малцинства, включително езикови малцинства, домашно насилие, също са предизвикателства, установени в хода на работата на LIBE и по време на мисията. Виждаме, че проблемите са дълбоки, но "се срещнах с много впечатляващи хора". "Виждаме като своя основна роля... да подкрепяме реформите в България в диалог с българите.""Видяхме, че има огромни проблеми, наистина огромни... но решимостта на българите да се противопоставят на тези предизвикателства е огромна" и с правилните усилия може да се постигне напредък, продължи Инт Велд, според която е нужно българите да знаят, че не са изоставени. "За нас е много важно и да предадем посланието на българите, че ЕП е тук, присъства и подкрепя. Може би понякога хората чувстват, че Европа отсъства, но сме тук. Наблюдавахме от разстояние заради коронавируса и се радваме, че можахме да пътуваме и да усетим ситуацията на терен."

Според Инт Велд посещението е част от "дългосрочен ангажимент" към България, а не еднократно, и комуникацията като част от него ще продължи.

Малта и Словакия, където бяха убити журналисти, имаха същите проблеми като България. Постепенно и с реформи обаче двете държави, дотогава подобни на България, се променят. Има съпротива в страни като Словакия заради "тъмни сили" със собствени интереси, но преди дни специалният прокурор бе осъден на 14 г. затвор, нещо немислимо до неотдавна, посочи евродепутатът. "В България ситуацията е трудна... но има причина за надежда."

Източник: "Дневник"

Снимка: Юлия Лазарова