Обратно към пълната версия на статията »

Елен Герджиков напуска Столичния общински съвет

Елен Герджиков напуска Столичния общински съвет
A A+ A++ A

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка днес. Той е депозирал и оставка като общински съветник от ГЕРБ, потвърдиха от "Московска". Мотиви за решението не са били посочени.

С напускането на Герджиков от СОС приключва цяла ера в управлението на Столичната община. Кадърът на ГЕРБ неизменно ръководеше Столичния общински съвет в последните почти 10 години - на този пост е от януари 2012 г. Преди това бе два мандата общински съветник от ГЕРБ. Участва и в националния предизборен щаб на ГЕРБЗавършил е философия и политология.

Последният пост на Герджиков във "Фейсбук" е от Деня на София - 17 септември. Тогава ГЕРБ вдигна шум за скандалното решение на 46-ото Народно събрание да си задели за паркиране голяма част от площада пред храм-паметника "Александър Невски" под формата на "зони за сигурност".

Зоните за сигурност не са нещо ново за парламента - те съвпадат с очертанията на два паркинга, които общината поиска да закрие. Столичната управа в лицето на Йорданка Фандъкова и Герджиков обвиниха депутатите, че присвояват една четвърт от най-емблематичния за столицата площад - "Св. Александър Невски", както и голяма част от съседния площад "Д-р Желю Желев". Решението на парламента е скандално, тъй като отново слага край на опитите тази красива част на София да стане най-сетне пешеходна, а не да бъде задушавана от автомобили. Възмущението на ГЕРБ обаче е лицемерно, тъй като докато те имаха мнозинство в парламента, Фандъкова не посегна на служебния абонамент за депутатските коли.