Обратно към пълната версия на статията »

Математикът Томов с мрачна прогноза: Локдаунът ще се случи, хора ще умират по болничните стълби

Математикът Томов с мрачна прогноза: Локдаунът ще се случи, хора ще умират по болничните стълби
A A+ A++ A

Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт - накрая ще се наложи локдаун. И дори и ваксинираните ще трябва да си останат вкъщи. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък - тогава отиваме да се ваксинираме. Това каза пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов.

"Сегашната вълна може много лесно да повтори това, което се случи миналата есен. Сега може да има 100 000 активни случая с 13 000 в болница. Трябва да имаме предвид, че "Делта" вариантът е по-заразен и с изключително много копия", обясни той.

Томов предупреди, че може да се отворят сериозни клъстери заради началото на учебната година и препоръча да се носят най-хубавите маски в училище, за да е по-безопасна средата.

Междувременно математикът изрази надежда, че българите ще започнат да се имунизират повече. В момента ваксинационният процент е нисък.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

"Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с когото вече сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормални ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница", добави Томов.

"Положителната новина, свързана с COVID пандемията, са за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани", посочи той.