Обратно към пълната версия на статията »

Стотици представители на бизнеса на протест в Плевен

Стотици представители на бизнеса на протест в Плевен
A A+ A++ A

В Плевен стотици представители на бизнеса излязоха на протест срещу противоепидемичните мерки.

Пред театър "Иван Радоев" се събра множество от работещи в заведения за хранене, нощни клубове, дискотеки, детски клубове, сватбени и парти агенции, таксиметрови шофьори, диджеи, аниматори и други.

Недоволните заявиха, че са най-засегнати от ограничителните мерки. Протестът под мотото "Свобода за бизнеса" премина през централната улица на града и спря до сградата на Областна администрация.

Не желаем да затваряме нашите обекти, защото няма как само един бранш да изнесе цялата тежест на пандемията, каза за БТА Огнян Георгиев, собственик на верига от заведения в Плевен и областен председател на Българската асоциация на заведенията.

"Виждаме как навсякъде не се спазват мерките, омръзна ни ние да сме единствената изкупителна жертва", категоричен бе той. Според него мярката "60 на 40" не работи. "Трябва да си фалирал, за да може да се възползваш от нея.

Загубите за бизнеса ни са в дългосрочен план. Не можем да задържим сегашния си персонал и не можем да наемем нов, защото вече никой не иска да работи в заведение. Настояваме за оставката на здравния министър", добави Георгиев.

"Протестът ни е за отпадане на вечерния час", каза Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Той подчерта, че предприемачите трябва да бъдат оставени да работят, да инвестират и да откриват работни места.

Всичко друго ще доведе до срив в икономиката, до загуба на работни места и най-страшното - до заличаване на професии в ресторантьорския сектор", категоричен бе Петров.

Участниците в митинга заявиха, че ще продължат с протестите до пълната отмяна на мерките и ще подкрепят недоволството в транспортния бранш в столицата.