Обратно към пълната версия на статията »

Брутални кадри! Възпитателка се кани да чупи главата, да сурвака и да убие дете със специални потребности

Брутални кадри! Възпитателка се кани да чупи главата, да сурвака и да убие дете със специални потребности
A A+ A++ A

Скандален видоклип, на който се вижда как възпитателка от Центъра за специална образователна подкрепа в Бургас крещи на деца и забива шамар на едно от тях, бе показан в „Тази сутрин“ по бТВ. Заради скандалните кадри заместник-директорката на Регионално управление на образованието в морския град Лиляна Иванова се закани, че шефката на ЦСОП Диана Костова ще бъде наказана. 

„Направо ще й счупя главата...“, „Трябва да я надумкаме и тогава да седи и да реве цял ден“, „Лигльо, ще те сурвакам“, „Ще седиш на стола циментиран цял ден“ - това са част от заплахите, които се чуват на записа, излъчен в ТВ ефира. 

В началото на август бТВ показа други ужасяващи кадри с обиди към ученик в същото училище. Тогава всички институции бяха  шокирани и започнаха проверки.

Възпитателка бие дете

Прокуратурата в Бургас е удължила проверката с още един месец. Относно двете учителки, заснети в скандалния клип на 2 август – едната вече е пенсионер, а другата до вчера е била в платен годишен отпуск и не е разпитана.

Директорът на Центъра за деца със специални потребности Диана Костова сподели, че е разбрала за новия видеоклип от медиите

„Аз вече предприемам действия за издаване на заповед за дисциплинарно уволнение“, каза директорът на Центъра за деца със специални потребности – Диана Костова.

„Има нарушение по документацията, има нарушения свързани с не обявяване на щатове в ЦСОП, които биха подпомогнали работата на директора и биха довели до може би по-добър контрол върху работата на институцията“, каза пък заместник-директор РУО- Бургас Лиляна Иванова.

„Ще вземем решение за наказание на директорката на ЦСОП – Бургас, но първо трябва да видим какво ще ни напише тя“, добави Иванова. 

Майка, която вече е преместила детето си от този център в друг, сподели, че въпреки трудностите си в комуникацията на сина си, тя е разбрала от поведението му, че е подложен на тормоз. 

Според Мирослава Александрова всеки родител би бил притеснен от подобни клипове, затова и тя решава да премести детето си.

„Това са деца, които са със затруднена комуникация. Моят син умее да разговаря, но не може да разкаже това, което му се е случило. Дори вкъщи, когато с братчето си имат конфликт, той отказва да говори“, добави тя.

„Единственото, което може да ми даде някакъв индикатор е неговото поведение. Имах притеснения, споделих ги с класния ръководител. Синът ми отказа в един момент да посещава училището“, каза още Александрова.

Ръководителят на Дневният център за подкрепа на деца и младежи с увреждания Катерина Джутева пък изтъкна, че единственото, което се налага при работа с деца със специални образователни потребности, е добро отношение и много любов. 

„На всеки се случва понякога да ескалира напрежението. Работата е много динамична, но не може да си позволим вербална агресия. Нужна е само твърдост в тона“, добави тя. 

От РУО - Бургас са направили препоръка да се монтират камери за видеонаблюдение в класните стаи в центъра.

#Бургас #възпитателка