Обратно към пълната версия на статията »

Производствените цени на храните с 1,8% нагоре само за месец

Производствените цени на храните с 1,8% нагоре само за месец
Производствените цени на храните са се повишили с 1,8% през август спрямо юли и това са стоките с най-голямо поскъпване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Производствените цени на храните са се повишили с 1,8% през август спрямо юли и това са стоките с най-голямо поскъпване, сочат данните на Националния статистически институт.

Спрямо август 2011 г. увеличението е с 4 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2012 г. е с 1,4% над равнището от юли. В преработващата промишленост увеличението е с 2%, в енергетиката - с 0,7%, докато в добивната индустрия има намаление от 2,2%.

За година производствените цени са нараснали със 7,1%, като в енергетиката ръстът е с 11,4%, а в преработващата промишленост – 5,9%. В добивната промишленост има намаление от 0,4%.

За година цените на тютюневите изделия са нараснали с 8,7%, химичните продукти - с 6,9%, напитките - с 4,9%, текстилните изделия без облеклото - с 4,8%, храните - с 4%.

Общият индекс на цените на производител, който отчита и износа, през август нараства с 1,5% спрямо юли и с 6,1% спрямо август 2011 г.

#храни #цени #производствени цени #НСИ #промишленост #енергетика #преработваща промишленост #добивна промишленост #тютюн