Обратно към пълната версия на статията »

Бюджетната комисия одобри и актуализацията на бюджета

Бюджетната комисия одобри и актуализацията на бюджета
A A+ A++ A

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на държавния бюджет. По-рано бяха приети актуализациите на бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване. Общо обновяването на финансовата рамка залага на по-големи приходи от 2 милиарда лева и повече разходи на стойност 1,8 милиарда лева. Дефицитът в хазната ще бъде 3,6 на сто, което е минимално подобрение от настоящия вариант на текстовете.

От 1 октомври ще се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават и социална добавка, за да се изравни доходът им с линията на бедността, обясни социалният министър Гълъб Донев:

"Българските пенсионери, които в момента са на  минимална пенсия и всеки месец получават 50-те лева доплащане, няма да ги загубят, а точно обратното. Те ще получат 29 лева, 30 лева повече към това, което са получавали до момента".

Според Мария Капон от "Изправи се, БГ! Ние идваме", мярката е закъсняла и няма да компенсира инфлацията: "Кога за последен път купувахте сирене, защото разликата между само преди три месеца на най-елементарните продукти, вижте хляба, цената му и повишението".

БСП разкритикува предложението на служебния кабинет, защото така ще се стимулират хората да се осигуряват на минимален праг. Румен Гечев от левицата: "Нима не е публична тайна, че фирмите сключват договори със заетите при условия, които: 

"Даваме ви минимална заплата, ние правим минимална вноска, вие правите минимална вноска и имате повече пари да си харчите и всички са щастливи".

ГЕРБ предложиха въведената от тях 50-левова добавка да се удвои до края на пандемията:

"По този начин пенсионерите не само, че ще бъдат по-добре от това, което се предлага сега, но това ще има временен характер и няма да носи дълготрайни последствия в годините" - коментира бившият финансов министър Кирил Ананиев, който нееднократно влезе в пререкания със служебния министър Асен Василев. 

От своя страна Василев обяви, че ако не се сформира редовен кабинет, планът за възстановяване може да бъде внесен и от служебното правителство в Брюксел.

Планът за възстановяване трябва да добави 400 милиона лева тази година в Хазната, която в приетата на първо четене в ресорната комисия актуализация на Бюджета ще излезе с дефицит от 3,6 на сто.