Обратно към пълната версия на статията »

Стойчо Кацаров: Не се налагат допълнителни ковид мерки, засега

Стойчо Кацаров: Не се налагат допълнителни ковид мерки, засега
A A+ A++ A

Към днешна дата не се налага да се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Това каза в Народното събрание здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Очаквам решението на директорите на РЗИ-тата във Велико Търново и Бургас, заедно с главния държавен здравен инспектор, по отношение на прилагането на допълнителни мерки в двете области, които са с висок брой заразени. Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще вземем на база на експертните становища”, добави той.

По думите му пандемията е настъпила по-рано от очакваното. „Не искам да се ангажирам с прогноза кога ще е пикът на заразата. По принцип, стъпвам на становищата на експертите. Те не са еднозначни”, уточни министърът.

Кацаров обясни, че нарастване на случаите се наблюдава не само в България, но и в почти всички съседни страни. „Част от прогнозите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека. Тази прогноза се опира на това, че 15-16% от населението е със завършена ваксинация. Немалка част от хората са се срещали с вируса. Това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна. Никой обаче не може да каже със сигурност”, смята той.