Обратно към пълната версия на статията »

Граничната ограда - на места скъсана и без датчици

Граничната ограда - на места скъсана и без датчици
A A+ A++ A

Оградата по границата, на която се разчита да спре мигрантска вълна, има сериозни проблеми, има големи пробойни, на места се е свлякла, част от датчиците не работят, има растителност, която избуява и руши съоръжението из основи.

Тази мрачна картина бе нарисувана от председателя на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност пред Би Ти ви. В общи линии подобни бяха и констатациите на президента Румен Радев при посещението му в Елховско.

"Истината е, че има много проблеми. Още в началото на годината получих информация от мои близки и приятели, част от тях служители в гранична полиция, че оградата по границата не е наред и в нея има сериозни пробойни, на места се е свлякла, част от датчиците не са в добро състояние и не работят", обяви Радулов на въпрос готова ли е страната ни да посрещне нова мигрантска вълна. 

В понеделник той е говорил с главния секретар на МВР Петър Тодоров и с шефа на Гранична полиция Деян Моллов, които са били на обиколка по границата. "Оказа се, че част от нещата, за които знаех, са съвсем основателни – има проблеми в охранителните системи, има проблеми в датчиците и охранителните системи, има дупки в граничното съоръжение. Но има и друг проблем, за който не са мислили, тези които са създавали оградата – растителността бясно израства и изкъртва оградата от основи. Скоро ще има много повече дупки в оградата", уточни Радулов.

Той обяви още че, че при последните акции на полицията през последните седмица в центъра на София и в околностите на града намират големи групи нелегални мигранти и по-голяма част от тях са от Афганистан.

Само преди дни и президентът предупреди, че има голяма драма с оградата. "Има много логистични дейности. Т. нар. възпрепятстващо съоръжение – оградата, на редица места е компрометирана, това трябва да се възстанови, в същото тя се превзема агресивно от растителност и иска непрекъсната поддръжка. Изградената система за наблюдение не функционира на определени места", констатира той. По негови думи това искало обновяване и не можело да стане само със силата на областните управители, които са натоварени да осигурят поддръжката на оградата. 

Според Радев трябвало да се осигурят достатъчно средства на ГД "Гранична полиция" и на МВР, "така че те да поемат този ангажимент, но при гарантирано финансиране". "Те знаят най-добре на какви места на какво обгрижване подлежат. Що се отнася до падналата ограда, отговорете си на въпроса: Ние чакаме от години проверка от прокуратурата какво стана със строежа на оградата", заяви още държавният глава. 

Той припомни, че оградата трябваше първоначално да е двуредова ограда, а сега е едноредова и е 4 пъти по-скъпа."Нека да започнем отговора оттам ще има ли яснота каква е истината в строителството на това съоръжение и оттам да си отговорим защо няма средства за неговата поддръжка", заяви Радев.