Обратно към пълната версия на статията »

Атанас Пеканов: Актуализацията на бюджета е важна, партиите трябва да търсят консенсус

Атанас Пеканов: Актуализацията на бюджета е важна, партиите трябва да търсят консенсус
A A+ A++ A

Трябва да бъдем честни - ситуацията е трудна, тежка. Присъединявам се към призива на моите колеги, че актуализацията на бюджета е важна. Страната има нужда от редовен, стабилен кабинет, за да се правят и нужните реформи. Някои от тях са залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост и ще има нужда от функциониращ парламент, за да се случват. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на NOVA.

Средства има, но има нужда от санкция от парламента и е важно парламентарните групи да се обединят, за да се случи актуализацията, така че средствата да стигнат до бизнеса, пенсионерите и гражданите като цяло. Важно е да се създадат комисиите и да започне някакъв диалог, призова Пеканов. Бюджетът е може би най-важната законодателна инициатива  и трябва да се търси консенсус. "Имаме ли нужда от мерките - имаме. Имами ли нужда от помощ за пенсионерите - имаме нужда. Ако има различни мнения как да се случи, трябва да се дебатира в парламентарните комисиите, които се надявам да се създадат", подчерта той.

По отношение на Плана за възстановяване Пеканов посочи, че предварителните средства за България не са застрашени и ще ги получим, когато го изпратим, но се появяват други рискове от забавянето - не могат да се случат заложените в Плана реформи. "По всяка от тези 43 реформи има отделни стъпки, някои от които се нуждаят от законови промени. Има заложени реформи още в края на тази година, така че дори чисто технически липсата на парламент буди притеснения в службите на Европейската комисия", обясни вицепремиерът.

По проектите от Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да се търси синергия и надграждане и с допълнителни средства. "Например, миналата седмица имахме среща с комисар Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност", за да търсим възможности проектът за медицински хеликоптери да бъде надграден и с отделни средства от оперативните програми за закупуване на хеликоптери за гасене на пожари. Има такъв ресурс, като в момента водим разговори за дългосрочното обезпечаване на разходите от бюджета и дискусии за правилното им институционализиране. Опитваме се да реагираме на онези сфери в обществения живот, които неясно защо са били неглижирани", коментира той.

"Много ме притесняват кадрите, които виждам, с полицейско насилие от протестите миналата година. Аз лично бях почти всяка вечер на протестите миналото лято и за съжаление на нас в много ситуации в тези вечери ни беше ясно, че такива неща се случват – не само на 10 юли, на 2-ри септември също имаше такива моменти на полицейско насилие. На протестите имаше обединение между най-различни хора, с различни убеждения и виждания и именно това носеше надежда – че много различни хора се обединиха зад желанието за една по-добра и справедлива България. Защо сега след изборите се стигна до такова напрежение и конфронтация между отделните политически групи е непонятно за мен. И това застрашава постигнатото на протестите", каза Пеканов.

#Пеканов