Обратно към пълната версия на статията »

Честит рожден ден, „Гугъл”!

Честит рожден ден, „Гугъл”!
На 14-ата си годишнина „Гугъл” отбелязва рождения си ден с doode торта, която потребителите на търсачката могат да видят на началната й страница.
A A+ A++ A

Най-голямата интернет търсачка „Гугъл“ отбелязва 14-ия си рожден ден на 27 септември 2012 г.

„Гугъл“ (Google) е американска интернет и софтуерна корпорация, специализирана основно в търсенето в интернет, но притежаваща и други подразделения.

Към април 2012 г. компанията има постоянно заети 33 077 служители. Тя разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Чрез различните си услуги „Гугъл“ получава над 200 милиона заявки всеки ден.

На 30 декември 2005 г., след проучване сред потребителите на Си Ен Ен, създаването на търсачката е обявена за най-значимото откритие на интернет.

Нейните потребители дори измислиха афоризъм за нея: „Която и да е информация е на един „Гугъл“ разстояние“.

Компанията е основана от американците Лари Пейдж, който е и неин настоящ изпълнителен директор, и Сергей Брин (американец от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума.

Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. Оттогава „Гугъл“ продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании.

Името на „Гугъл“ представлява игра на думи и произхожда от думата „гугол“ (googol), която е математически термин за единица, последвана от 100 нули (10100).

Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата google е добавена в Оксфордския английски речник и означава: „Използване на търсачката на „Гугъл“ за намиране на информация в интернет“.

Освен търсачка „Гугъл“ предлага и други услуги на своите потребители: „Гугъл Книги“ (Google Books) за четене на книги онлайн; „Гугъл Изображения“ (Google Images), която търси изображения в уеб; „Джимейл“ (Gmail) – услуга за електронна поща; „Гугъл Земя“ (Google Earth) – софтуерна програма за географска и спътникова информация; „Гугъл Карти“ (Google Maps) – позволява разглеждане на карти, намиране на път между 2 точки и др.; „ИГугъл“ (iGoogle) – Ajax-базирана персонализирана начална страница, която може да бъде настройвана по желание на потребителя; „ЮТюб“ (YouTube) – портал за споделяне на видеоклипове.

Видеопорталът YouTube беше закупен от „Гугъл“ на 10.10.2006 г. за сумата от 1.65 млрд. долара, което е и най-скъпата покупка на „Гугъл“ дотогава.

Въпреки покупката „Гугъл“ оставиха 65-те служители на YouTube да работят самостоятелно.

#Гугъл #Google #YouTube #Станфордския университет #търсачка