Обратно към пълната версия на статията »

Новият главсек на силовото министерство си постави 5 главни задачи

Новият главсек на силовото министерство си постави 5 главни задачи
A A+ A++ A

Основни 5 приоритета за работата си набеляза новият главен секретар на МВР старши комисар Петър Тодоров, който бе представен официално днес.

Според него в момента задача номер едно е овладяването на горските пожари, които бушуват в страната, и осигуряване защита на населението. За тази цел ще бъде използват целият наличен ресурс на Министерство на вътрешните работи. „В тази връзка в края на миналата седмица започна специализирана полицейска операция, в която са включени сили на полицията, направени са контакти с местната власт, със земеделски производители”, посочи старши комисар Тодоров.

Вторият приоритет за него е да се предприемат ефективни мерки за ограничаване и противодействие на имиграционния натиск върху страната ни. В тази връзка ще бъде засилен граничният контрол. Предвидени са и активни действия във вътрешността на страната с цел ограничаване последствията от незаконната миграция.

Петър Тодоров съобщи, че само за изминалата седмица, на територията на страната са проникнали 302 нелегални мигранти. Профилът им - основно млади мъже от Афганистан, включително и непълнолетни лица.

„Като задача на дневен ред винаги е стояла и ще продължава да стои и борбата с битовата престъпност. Това изисква систематични мерки по превенция и бързина и работа по горещи следи с цел предотвратяване и разкриване на този тип престъпления”, заяви главният секретар на МВР.

Той посочи, че в летния сезон като задача стои и въпросът по превенцията и засилване контрола по пътната безопасност. „Трафикът през август е засилен във връзка с отпускарския сезон. С цел ограничаване  войната по пътищата системно организираме специализирани полицейски операции, такава стартира и днес”, съобщи Петър Тодоров.

Не на последно място като задача, която се очертава пред полицейските служители, е и борбата настъпващата поредна вълна с COVID-19. Действията ще са в тясна координация с РЗИ и местните здравни власти.

Петър Тодоров представи подробно биографията си. На журналистически въпрос дали е имал отношения с Държавна сигурност, той призна, че се е водил на щат, но е бил обучаем и реално няма нито един ден работа.

„Работата с прокуратурата трябва да отстоява в рамките на закона. Полицията има тясно взаимодействия, където е необходимо по различните процесуално-следствени действия. Там, където трябва да имаме оперативна самостоятелност, аз ще я отстоявам“, заяви Тодор по отношение на работата на му в Прокуратурата.

На въпроса как ще работят, ако следващият министър на МВР се казва Петър Илиев, новият главен секретар отговори: „Професионалист съм и ще работя с всеки един министър , който бъде представен от кабинета“.

„Следващият министър ще има значително голям обем от работа, който се е натрупал в изминалите 10 години. Ако министърът се справи с тази задача, аз лично ще го аплодирам“, допълни го Рашков по повод името на предложения за вътрешен министър, който ще встъпи в длъжност, ако се приеме предложения кабинет на ИТН. 

#Петър Тодоров #МВР #главен секретар на МВР