Обратно към пълната версия на статията »

Ахмед Доган купи емблематичен ресторант в Пловдив от Георги Гергов

Ахмед Доган купи емблематичен ресторант в Пловдив от Георги Гергов
A A+ A++ A

Ахмед Доган - почетния председател на ДПС, влиза и в ресторантьорския бизнес. Такъв извод може да бъде направен от факта, че ръководената от него фондация "Хермес" е придобила през април тази година ресторант "Пълдин" в Пловдив - историческа сграда, паметник на османската архитектура. Още по-интересен обаче е продавачът - местният бизнесмен и доскорошен председател на структурата на БСП в града Георги Гергов, показва разследване на "Капитал". 

Сделката се осъществява през специално създадена за целта компания с мистериозно избраното име "РУМИ-1207". Тя е основана на 2 април като дъщерно дружество на компанията на Гергов "Стария Пловдив", която внася целия капитал от 827 хил. лв. Седалището на новото дружество обаче е в централата на ДПС в София - бул. "Александър Стамболийски" 45А. А за членове на съвета на директорите са избрани Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина.

Изглед към градината на ресторант "Пълдин". Снимка Фейсбук

Скоро след регистрирането на дружеството на 13 април друга компания на Гергов, "ИАГ инвест", прехвърля на "РУМИ-1207" ресторанта. Материалният интерес при вписването на сделката е близо 780 хил. лв. А на 28 април акциите на новата компания заедно с имота са джиросани от Гергов на новия собственик - фондация "Хермес". В нейното управление освен Доган и Ибрямова е и дългогодишният депутат от ДПС Камен Костадинов. От документите в Търговския регистър не се вижда цената на сделката и дали тя съвпада с тази от прехвърлянето две седмици по-рано. Не е известно и как фондация "Хермес" финансира покупката, като в предходни години активите й и годишните й приходи от дарения са доста по-скромни, пише днес изданието. 

Ресторант "Пълдин" - отвътре. Снимка Фейсбук

Самият ресторант е в сграда, която сама по себе си е изключително впечатляваща. Тя се състои от три постройки, разположени на 1,4 декара в стария Пловдив. Сградата е била дервишки манастир, за който най-ранни данни има от 16 век. 

В края на XIX в. след Освобождението обектът бил изоставен. Джамията се срутила при земетресението през 1928 г. и от някогашния комплекс е оцеляла само голямата зала за ритуални танци. Запазена е и богата вътрешна декорация от дърворезби и стенописи с влияние от българския възрожденски стил. Под сградата пък минава част от някогашната стена на акропола, открита при археологически проучвания през 70-те години на XIX в. Находките могат да се видят в подземна зала, създадена за целта, намираща се под двора на комплекса.

Красивите стени на "Пълдин". Снимка Фейсбук

Ресторант там се появява едва през 1974 г., а Гергов го купува през 1999 г. за 3,1 млн. долара. 

#Ахмед Доган #Георги Гергов #ресторант #Пълдин